"A l'Europa del segle XXI els comentaris masclistes no hi tenen cabuda", ha afirmat la vicepresidenta segona del govern espanyol en funcions, Yolanda Díaz, en resposta a la crítica que l'exvicepresident socialista Alfonso Guerra li ha fet aquest dijous, acusant-la de passar-se el dia "de perruqueria en perruqueria". Díaz s'ha reunit amb el comissari europeu d'Ocupació i Drets Socials, Nicolas Schmit, amb motiu de la reunió internacional El futur del treball i el diàleg social, que s'ha celebrat a Santiago de Compostel·la en el marc de la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea. En ser preguntada per la qüestió en la ronda de premsa posterior a la reunió, Díaz ha assenyalat que "totes les discrepàncies tècniques i polítiques són benvingudes", però ha advertit que "s'ha acabat el masclisme a Espanya i a Europa". 

Guerra ha carregat contra Díaz en una entrevista a Antena 3. La presentadora li ha preguntat per unes declaracions de la vicepresidenta, que havia retret la manca de rigor polític i jurídic a l'expresident Felipe González per les seves crítiques a l'amnistia. L'exvicepresident ha dit amb to sarcàstic: "La vicepresidenta, criticant la manca de rigor polític? Ella? Deu haver tingut temps entre una perruqueria i una altra a tenir una estoneta per estudiar". Malgrat que la periodista li ha advertit que aquesta afirmació li comportaria crítiques i li ha ofert la possibilitat de rectificar, Guerra hi ha insistit afirmant que "és cert que dedica molt de temps" a la perruqueria, i ha assegurat que Díaz "no té cap essència".

Irene Montero i Carmen Calvo defensen Yolanda Díaz

Abans que la vicepresidenta reaccionés a aquests comentaris, han estat moltes altres polítiques, sovint enfrontades per les seves posicions contràries dins el feminisme, les que han sortit a l'una en defensa de Díaz i han criticat Guerra. La ministra d'Igualtat en funcions, Irene Montero, ha assenyalat en un missatge a X (abans Twitter) que "no és cap novetat" que "homes respectats" com Guerra facin servir el masclisme per "qüestionar una dona que fa política", i en aquest sentit, s'ha referit al cas de Luis Rubiales, l'exvicepresident de la Reial Federació de Futbol (RFEF), que va fer un petó a la jugadora Jennifer Hermoso i després es va negar a dimitir criticant el feminisme. "Avui li ha tocat a Yolanda Díaz, és tan habitual com inacceptable", ha lamentat Montero, que també ha apuntat que "Espanya ja ha canviat, encara que no se n'hagin adonat". 

D'altra banda, la diputada socialista Carmen Calvo, presidenta de la Comissió d'Igualtat al Congrés en la passada legislatura, ha afirmat des dels passadissos de la cambra baixa que "Alfonso Guerra s'ho ha de mirar". Ha assenyalat que li sembla "absolutament detestable" que es jutgi les polítiques "pel cabell en comptes de per les neurones".