La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha fet de la seva croada contra la reforma laboral aprovada pel Partit Popular (PP) el seu vaixell insígnia. Caracteritzant la seva actuació al respecte per la seva contundència s'ha desmarcat del seu soci al govern, els socialistes. Ara, però, Díaz ha matisat les seves paraules i ha assegurat que "tècnicament" no es pot derogar la reforma laboral com havia promès. 

En una entrevista a La Sexta, a la pregunta: "Tècnicament, es pot derogar la reforma laboral del Partit Popular?". La vicepresidenta ha respost: "No, perquè va ser una reforma expansiva que va afectar més de 20 preceptes de l'Estatut dels Treballadors, diversos reials decrets i directives". 

Es tracta d'un matís que arriba poc després que l'Executiu de Pedro Sánchez expressés el seu compromís "amb la derogació de la reforma laboral en els termes de l'acord de coalició i del Pla de Recuperació". 

Més enllà de la derogació 

Després que el mantra de la derogació de la reforma laboral trontolli per apreciacions tècniques la vicepresidenta ha reconduït la situació assegurant que la intenció del seu departament és fer una legislació laboral que vagi molt "més enllà" de la derogació, segons recull Europa Press. 

La ministra Díaz ha ressaltat com la reforma del PP va convertir Espanya en un país "amb un treball precari". Ho ha exemplificat amb el fet que des de la seva aprovació s'han registrat al SEPE "més de 180 milions de contractes", cosa que, segons la seva opinió, "no passa a cap país". "Un de cada quatre (contractes) té una durada inferior a set dies. Això és impossible per a una democràcia contemporània i ens allunya d'Europa", ha dit.

Aleshores, si l’impacte de la reforma del PP és tan nociu, però "tècnicament" no es pot derogar quin és el pla de Díaz? Per començar canviar unes normes" del reial decret, però "faran molt més". També ha assegurat que es farà una reforma equilibrada i, per exemple, no tocaran l'acomiadament. 

En la seva entrevista no ha desprès molts més detalls dels plans alternatius a la derogació, però ha insistit a dir que: "La reforma del PP va ser extremadament agressiva i aquest Govern actuarà en allò més urgent i necessari, que és la modernització del mercat de treball a través de la negociació col·lectiva, la temporalitat, la formació, els nous ERTO i les polítiques actives d’ocupació".

 

Imatge principal: Yolanda Díaz, la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, als passadissos del Congrés / Efe