La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, comença a dibuixar els pilars econòmics de la seva més que probable futura plataforma. La ministra de Treball i Economia Social va perfilar en un diàleg celebrat el divendres a Madrid amb l'economista Thomas Piketty la seva proposta fiscal: subratlla que cal acabar amb "la deserció fiscal dels més rics" i "arribar a la mitjana europea" en matèria impositiva, fet que implicaria, segons explica, ingressar, almenys, 75.000 milions d'euros més per tal de "reforçar i potenciar els serveis públics".

Díaz reivindica una reforma fiscal "justa" que acabi amb "l'anomalia d'Espanya en matèria tributària". Per fer-ho, s'inclina per la progressivitat, un projecte "basat en la igualtat i la intervenció pública". La vicepresidenta segona creu que l'esquerra "no ha de tenir por" a parlar de fiscalitat i que cal preguntar-se "per què el tipus màxim de l'IRPF ha passat de quasi el 80% a l'inici de la democràcia a estar fixat ara en el 45%", en referència a la càrrega impositiva que tenen les rendes més altes.

"No hi ha igualtat sense impostos"

Per a Yolanda Díaz, hi ha un procés de "desfiscalització absoluta de les rendes altes en detriment de l'estat social" i critica que "no hi ha res més injust i menys democràtic que el 80% de la recaptació de l'IRPF estigui basat en l'aportació dels treballadors, quan tenim a 'socimis' que gaudeixen d'un tipus impositiu zero o el fet que l'aportació fiscal de les grans empreses tecnològiques a Espanya hagi estat de 30 milions".

En aquesta línia, la màxima responsable del Ministeri de Treball i Economia Social es mostra convençuda que "no hi ha igualtat sense impostos". "El futur no pot ser l'austeritat de la crisi del 2008, sinó més redistribució i més qualitat dels serveis públics", va reblar.

Una dada que va posar al damunt de la taula és que la distància amb la mitjana fiscal europea és de sis punts i va especificar que aquest marge implica deixar d'ingressar al voltant de 75.000 milions d'euros. Díaz es proposa combatre la "deserció fiscal" i planteja "aconseguir una legislació tributària del segle XXI".

yolanda diaz thomas piketty circulo de bellas artes madrid   europa press

Imatge: Yolanda Díaz i Thomas Piketty, en un moment de la conferència a Madrid. Europa Press.

La vicepresidenta segona també es va voler referir a les empreses. En aquest terreny, indica que treballarà a impulsar canvis "per fomentar la participació de la presa de decisions a les empreses i acabar amb el model monàrquic" que hi ha en aquestes organitzacions, segons diu. En aquesta línia, destaca que cal "més democràcia a les empreses".

Díaz sosté que s'ha de "fomentar el dret de vot" a les corporacions com a part d'un "nou socialisme" i carrega contra el fet que les decisions de les empreses "se segueixin adoptant als Consells d'Administració, enganxats al repartiment dels dividends i sense pensar en els reptes productius del país". La vicepresidenta va emfatitzar que l'article 129.2 de la Constitució espanyola "recull la promoció de formes de participació en les empreses i el foment de les societats cooperatives".

Piketty aplaudeix Díaz per la seva "voluntat d'unitat"

L'economista francès Thomas Piketty era l'altre interlocutor d'aquest diàleg organitzat al Cercle de Belles Arts de Madrid. El fòrum tractava la desigualtat com a repte de les societats actuals. L'intel·lectual va posar en relleu la "voluntat d'unitat i acords dins de l'espectre progressista que capitaneja Díaz", comparat amb la situació de l'esquerra a França, "on hi ha molta divisió".

La titular del Ministeri de Treball i Economia Social aposta en el projecte que vol impulsar la "transversalitat" i ha rebutjat en nombroses ocasions situar-se com un espai a l'esquerra del PSOE, un espectre que veu "marginal" i "petit". Díaz ha anunciat que farà un "procés d'escolta activa amb la societat civil" per construir un projecte de "majoria social".

Interrompen Díaz durant la seva intervenció

En un dels moments en què Yolanda Díaz intervenia, un simpatitzant del Front Obrer va interrompre i va escridassar a la vicepresidenta: "Marxi amb la patronal!", mostrant la seva crítica per la reforma laboral. L'home també va dir que s'havia aprovat "la reforma laboral més vergonyosa que hem vist; 33 dies per any treballat". L'organització va emplaçar aquesta persona a abandonar el recinte, omplert amb una assistència d'unes 250 persones.