El principal diari suec i rotatiu amb més difusió d'Escandinàvia, Aftonbladet (El full de la tarda) ha qualificat Espanya d'Estat autoritari en un duríssim article en el qual es refereix a la repressió el referèndum català de l'1 d'octubre.  

El text, signat per Johanna Frändén, es titula "El futur d'Espanya: un estat autoritari en què s'abandona la llibertat d'expressió".

L'articulista explica el cas de la persecució de la tuitera Cassandra Vera per una broma sobre l'assassinat del franquista Luis Carrero Blanco i apunta que Espanya és una democràcia des del 1978 però té problemes de salut clars 44 anys després. Cita els casos de les actuacions dels tribunals contra periodistes, artistes, músics i titellaires, i de l'anomenada llei mordassa.

Aftonbladet Suecia

L'article recorda que Espanya és la principal destinació turística per als suecs després de Finlàndia i reflexiona sobre el fet que fins a la tardor passada, amb el referèndum català, i la seva repressió amb "violència física", "Europa no es va despertar" sobre la situació.

També recorda la patacada de la justícia espanyola al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg sobre la crema de fotos del Rei, en què l'Estat ha estat condemnat per violar la llibertat d'expressió. 

"El problema és que sigui Suècia o la UE semblen estar especialment interessades a no veure el que està passant a Espanya: convertir-se en un Estat autoritari on la llibertat d'expressió es tracta com un assumpte local", lamenta l'articulista.