Un diari líder del Japó se n'ha fet creus del Catalangate, tot assegurant que "sacrifica la seguretat nacional". El Mainichi Shimbun (top cinc al país) ha publicat durant l'última setmana un article sobre l'espionatge amb Pegasus, amb el testimoni de l'advocat Gonzalo Boye i amb el títol "La privacitat de la vigilància sense fi del programari espia sacrifica la seguretat nacional". 

El text comença amb reconeixent que la vigilància digital dels ciutadans ja és un problema en estats autoritaris d'Àsia i l'Orient Mitjà, però que a l'Europa occidental "la seva poderosa capacitat de vigilància fa ombra". Així, es presenta el cas de Boye: "Va saber fa aproximadament un any que el seu iPhone personal havia estat compromès pel programari espia Pegasus". "Des d'aleshores, la sospita que el seu comportament està sent controlat a través del seu telèfon intel·ligent no ha desaparegut", afegeix. L'advocat de Carles Puigdemont sentencia al diari que l'espionatge amb Pegasus "és una invasió interminable de la privadesa". "Si vols fugir, has de llançar el telèfon per la finestra", diu.

Espanya vulnera drets fonamentals

L'article es fa ressò de l'informe de Citizen Lab, sobre l'espionatge a almenys 65 persones del moviment independentista català — i que atribueix aquestes pràctiques al govern espanyol. També dona la versió del govern espanyol, que va argumentar que es tractava d'una qüestió de seguretat nacional perquè "la independència vulnera la Constitució". Però en el text deixen ben clar que "protegir la confidencialitat de les comunicacions entre advocats i clients és un principi fonamental de la democràcia basada en l'estat de dret i seria un problema si fos vulnerat per les autoritats". Així, s'ofereix una nova opinió de Boye: "El govern espanyol ha destruït la credibilitat de l'estat de dret".

Finalment, fa referència a la informació que va reconèixer el CNI: que sí que s'havien espiat 18 de les 65 persones, però amb autorització judicial. "No obstant això, el govern espanyol ha donat poca informació pública sobre els detalls, citant secrets de seguretat nacional, i s'ha negat a comentar sobre les altres 47 persones", diu el text del Mainichi Shimbun. Josep Lluís Alay ha difós l'article en una piulada: