El president de la Generalitat, Quim Torra, ha advertit aquest vespre en el missatge institucional amb motiu de la Diada que el dret a l'autodeterminació no pertany als governants sinó als pobles i és l'única manera de resoldre la seva voluntat. "Cada dret que ens sigui negat, caldrà que el tornem a exercir", ha instat el president després de reclamar coratge, intel·ligència, generositat i unitat per encarar "els temps que vénen".

El breu missatge institucional, en què no ha parlat explícitament ni dels presos polítics ni del govern a l'exili, ha estat emès a les 21 hores per la ràdio i la televisió públiques, i enregistrat al saló Verge de Montserrat del Palau de la Generalitat.

Torra, que apareix dret a pocs metres de la porta del despatx oficial del president al palau de la Generalitat, ha assegurat que "Catalunya serà allò que vulguin els catalans" i que al segle XXI totes les lluites democràtiques i pacífiques han de poder reeixir si tenen el suport de la majoria dels ciutadans.

"Si encara no som lliures és perquè no hem acabat el camí", ha proclamat el cap de l'executiu català que ha cridat a avançar plegats en l'objectiu de l'autodeterminació i a sortir demà "sense por" a manifestar el compromís amb la democràcia i els drets socials, civils i polítics.

Democràcia sota un setge

Torra ha denunciat que la democràcia serà sempre la resposta dels catalans tot i que avui viu a Catalunya "sota un setge llarg i penós". "Per això us demano encarar els temps que vénen amb autodeterminació i coratge, amb intel·ligència i caràcter, amb generositat i unitat, amb iniciativa i convicció, amb serenitat i ambició, amb tota l'ambició col·lectiva del món", ha demanat. Per tot plegat, el president ha reclamat els catalans exigència amb ells mateixos abans d'exigir-la als altres.

El president ha assegurat que Catalunya no commemora amb la Diada cap derrota -"no hem estat pas vençuts", ha proclamat-, per la qual cosa ha emplaçat a celebrar "la vitalitat i el tremp d'un poble que no es deixa doblegar i que mira endavant sense por".

El cap de l'executiu català ha acabat el seu discurs amb un: "Visca Catalunya, la democràcia i la llibertat".