La possible celebració a Madrid de la Copa Libertadores té com a peculiaritat que el torneig està dedicat als independentistes que van lluitar per la secessió d'Espanya. És un homenatge a aquells lluitadors, des del 1965.

Segons ha escrit Robert Harvey al llibre Los libertadores (la lucha por la independencia de America Latina 1810-1830), van ser Simón Bolívar, Francisco de Miranda, José de San Martín, Bernardo O'Higgins, Agustín de Itúrbide, Pedro de Braganza i Thomas Lord Cochrane. Set dirigents que van lluitar al segle XIX contra Espanya i Portugal. Hi ha historiadors que hi afegeixen altres personatges, com Francisco de Paula Santander, José Antonio Páez i Andrés de Santa Cruz.

Tots els intents d'independència a Llatinoamèrica van prosperar, obra d'aquests descendents d'espanyols o d'anglesos. 

La història fa batzegades i qui en un moment és vist com un enemic després pot acabar sent apreciat com a membre de la família, amb el pas inexorable del temps i el pragmatisme. Els exabruptes no són per sempre. Que el govern espanyol ara estigui disposat a acollir la Copa Libertadores a Madrid té també una dimensió històrica.