Nou avís del govern del PP per evitar de totes totes que el president, Carles Puigdemont, aixequi la suspensió de la declaració d'independència. El ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, ha avisat a The Times de què el seu govern recorrerà als Mossos d'Esquadra per fer que "es compleixi la llei" en el cas que hi hagi protestes que amenacin l'ordre públic una vegada que s'apliqui l'article 155 de la Constitució.

"Cap govern no vol cap acte de violència, però el govern [espanyol] ha d'assegurar que s'obeeix la llei, i si a l'altre costat hi ha gent que no vol obeir la llei, llavors els Mossos d'Esquadra hauran de restaurar-la", ha afirmat De Vigo.

Com ja han repetit diferents càrrecs del PP, el ministre de Cultura ha explicat que, prèvia autorització del Senat, amb l'article 155 no "se suspèn l'autonomia", sinó que "el que fem és restaurar-la". Per a això, ha recordat, "els que dirigeixen els Mossos d'Esquadra seran reemplaçats pel Ministeri de l'Interior ara per ara".

The Times recorda que els tribunals ja investiguen l'actuació dels Mossos en la jornada del referèndum de l'1 d'octubre i al·ludeix als moments de tensió entre agents de la policia catalana i de la Guàrdia Civil o la policia nacional. Segons ha subratllat De Vigo, la intenció del govern espanyol és restaurar la "neutralitat" de la Generalitat.

Demana rectificar

Després que hagi sortit a la llum aquesta informació, el ministre ha demanat a The Times que rectifiqui perquè considera que han "malinterpretat" les seves paraules. Segons ha assegurat, "cap govern vol cap acte de violència, però el govern [espanyol] vol assegurar-se que la llei s'obeeix i, si hi ha gent a l'altra banda que no vol obeir la llei, llavors, a través dels Mossos d'Esquadra, haurem de restaurar la legalitat".

De Vigo ha subratllat que "mai" ha dit que els Mossos, ni la policia espanyola "anessin a utilitzar la violència" a Catalunya i, el que és més, el també portaveu de Mariano Rajoy hauria dit que el seu govern "evitarà tots els actes de violència".

Precisament per això, ha posat de relleu que "no hi ha cap dubte de la posició del govern espanyol perquè Espanya és un estat social i democràtic de dret".