Si la final de la Copa del Rei que aquest vespre disputaran el Barça i el Sevilla ja es preveu polèmica per la més que previsible xiulada a Felip VI, el Ministeri de l'Interior hi ha afegit més llenya al foc. El compte oficial d'aquest organisme publica, des d'ahir a la tarda, un misteriós tuit que ha aixecat polseguera pel contingut i per la proximitat al partit. Sense especificar-ne la raó, comparteix una imatge del Codi Penal i els delictes de terrorisme "per si algú necessita reflexionar sobre això durant el cap de setmana".

En el text s'explica que un delicte de terrorisme és "qualsevol delicte greu contra la vida o la integritat física, la llibertat, la integritat moral (...) i contra la Corona" i és precisament aquest “contra la Corona”  el què ha fet sorgir tot tipus de suspicàcies. 

La xiulada al monarca espanyol és un fet que es produeix cada vegada que el Barça juga la final de la Copa del Rei i, en els darrers anys, amb l’auge del procés sobiranista l’escridassada, ha anat 'in crescendo'. Aquest cop es preveu històrica, i és que la repressió que viu Catalunya, l’empresonament i l’exili dels polítics catalans i el discurs de Felip VI del 3 d’octubre, auguren un ambient caldejat.

Només un representant de la Generalitat

La situació és tan insòlita que per primera vegada, en una final de la Copa del Rei només hi assistirà com a representant de la Generalitat, el secretari general de l’esport Gerard Figueras que, en una entrevista al Via Lliure de RAC1 ha explicat que és “excepcional” que hi vagi ell sol. “Sempre hi he anat acompanyat del president de la Generalitat i del conseller de la presidència. Espero que la situació es reverteixi”, ha dit. 

Sobre el tuit del Ministeri de l’Interior, Gerard Figueras ha dit que no “el comparteixo” perquè “avui hauríem de parlar de futbol”. “Sospito que alguns volen que la notícia d’aquest vespre sigui extraesportiva”, ha afegit

Respecte l'amenaça del titular d'Interior Juan Ignacio Zoido d'aplicar la llei antiviolència si es falta el respecte a persones o institutcions, Figueras ha dit que una xiulada "és llibertat d'expressió" i que així ho recull una sentència judicial. 

Una xiulada és terrorisme?

El professor de dret penal de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Juan Carlos Carbonell assegura que “no hi ha cap tipus de relació lògica” entre un delicte de terrorisme i una xiulada, tot i que “possibilitats d’aplicar coses absurdes sempre n’hi ha”, ha dit a RAC1.

Carbonell també ha dit que no es pot aplicar la llei d’antiviolència a l’esport perquè es refereix a acte de xenofòbia, racisme o intolerància, “res a veure” amb una xiulada.

Repercussió a les xarxes

El misteriós tuit del Ministeri de l'Interior va aparèixer ahir a la tarda i ja des de la seva publicació va rebre nombroses crítiques per part dels usuaris que acusen l'estament d'"intentar terroritzar una part de la població".