Els presos polítics en vaga de fam estan en bon estat físic "en línies generals". Així ho ha comunicat aquest dilluns la seva portaveu, Pilar Calvo, deu dies després que Jordi Sànchez i Jordi Turull iniciessin l'acció de protesta contra el bloqueig del TC. Entre les variables mèdiques destaca la del pes, amb pèrdues que van dels 3,2 fins als 7 quilos. La seva intenció és la de continuar la protesta sense fixar terminis.

Concretament, Jordi Sànchez i Jordi Turull, que van començar la vaga de fam fa deu dies, han perdut cinc quilos cadascun. Josep Rull i Joaquim Forn, que la van iniciar fa una setmana, n’han baixat 3,2 i 7, respectivament. Els metges atribueixen la pèrdua de pes de l’exconseller d’Interior a la seva “complexió forta” (partia dels 107 quilos). “El que més els costa són les nits, perquè comencen a tenir insomni”, ha explicat Pilar Calvo.

La portaveu dels presos en vaga de fam ha volgut desmentir algunes fake news, com que prenen batuts nutricionals. Ha explicat que estan prenent entre 1,5 i 3 litres d’aigua amb sals minerals al dia. Només puntualment s’ha utilitzat glucosa pels problemes de sucre de Turull o injeccions de cortisona per a la lumbàlgia de Forn. Per la seva part, Rull ha deixat de prendre la medicació per a la hipertensió.

Segons ha informat Calvo, la jutgessa de vigilància penitenciària fa un seguiment diari del seu estat de salut, i cada dia se’ls mesuren variables com el pes, la pressió arterial o el nivell de sucre. La periodista ha assegurat que “tenen intenció de continuar la vaga de fam” i que “no han posat terminis”.

Solidaritat dels presos comuns

Els quatre presos en vaga de fam continuen realitzant les feines comunitàries a la presó de Lledoners. Són voluntàries, però els donen dret a un vis a vis més al mes, que no volen perdre. Turull i Rull continuen fent-se càrrec de parar i desparar el menjador, i Sànchez i Forn continuen netejant la sala després de cada àpat.

“Han volgut mantenir aquests destins perquè no volen perdre la compensació, i perquè els companys presos que tenen aquests destins els estan ajudant”, ha subratllat Calvo. Els presos polítics han volgut destacar aquest agraïment a la resta de presos, després de començar els primers símptomes d’esgotament físic.

Pel que fa a la seva vida quotidiana, els presos mantenen la seva agenda de visites com sempre, així com les trobades amb els seus advocats per preparar les seves defenses. També reben cartes de suport d’arreu, fins i tot de la resta d’Europa. “Aquest suport és el seu millor aliment”, ha assegurat Pilar Calvo.

La convocatòria de premsa ha coincidit amb el 70è aniversari de la Carta Universal dels Drets Humans, que Sànchez, Rull, Turull i Forn han volgut reivindicar davant les vulneracions de l’estat espanyol.