Els Mossos d'Esquadra han detingut els dos regidors de la CUP de Reus, Marta Llorens Oriol Ciurana, que ja havien estat citats dos cops a declarar per un presumpte delicte d'incitació a l'odi contra la policia estatal. Els regidors no van obeir les citacions perquè no reconeixen la justícia espanyola.

La policia els ha detingut a fora de l'ajuntament, on els dos regidors havien anat aquest matí. Diverses desenes de persones s'han concentrat davant del consistori en solidaritat amb aquests regidors, després que la CUP, a través del compte de Twitter, hagués piulat que s'esperava la detenció de Marta Llorens i Oriol Ciurana "en qualsevol moment". Segons els seus advocats, la seva actitud és serena i tranquil·la, encara que consideren "injusta" aquesta detenció.

Els dos regidors estan citats demà a les 9h, però la policia els ha detingut quan passaven pocs minuts de les 12 del migdia. El que ha fa que hagin de passar aquesta nit a comissaria. Per això els advocats han demanat un "habeas corpus" per excés de temps de l'arrest ordenat per la titular del jutjat número 2 de Reus. L'"habeas corpus" presentat qüestiona el nombre d'hores en què els dos regidors estaran privats de llibertat, ja que estan citats a les nou del matí i en total estaran arrestats dinou hores.

La jutge, però, ha desestimat les dues sol·licituds poques hores després. Considera que en cap dels dos casos "concorren els requisits legals per a la seva tramitació", assenyala en les dues resolucions. 

Suport i reaccions

La CUP ha afirmat a Twitter: "Som moltes i la solidaritat és la millor eina. Seguirem construint la República i defensant els drets bàsics d'expressió i manifestació. Reiterem que no hem comès cap delicte".

Més d'un centenar de veïns s'ha concentrat davant de la comissaria i, posteriorment, davant els jutjats, en protesta per aquestes detencions.

Les protestes es repetiran avui davant l'Ajuntament de Reus i demà davant els jutjats, just a l'hora en què estan citats a declarar.

La jutgessa també ha citat per segona vegada una tercera regidora de la CUP, Mariona Quadrada, aquest pròxim divendres, ja que la primera vegada no va poder acudir perquè el seu advocat ja tenia assenyalat un judici aquella mateixa data.

D'altra banda, les xarxes socials propaguen un vídeo gravat pels dos regidors detinguts en què proclamen que estan arrestats per exercir drets fonamentals com el d'expressió i el de manifestació.

Minuts abans de la detenció, Marta Llorens ha assegurat, en declaracions als mitjans davant el consistori, que ho tornarien a fer i ho repetirien "les vegades que sigui necessari", i ha vaticinat que la repressió continua, anirà en augment i serà de llarga durada. Ha explicat que no s'han presentat davant del jutge perquè no reconeixen el marc de la justícia espanyola, en les seves paraules, i estan en contra "de l'aparell de l'Estat que posa en evidència que no hi ha separació de poders".

Oriol Ciurana ha afirmat que com cada dia han anat a treballar: "Ja saben on vivim i on treballem, ho saben tot perquè aquesta maquinària de l'Estat espanyol està organitzant tot el necessari per reprimir-nos i que la democràcia sigui una paraula repressiva".

El jutjat d'instrucció núm. 2 de Reus, que investiga un suposat delicte d'odi, ha ordenat detenir dos membres de la CUP, Oriol Ciurana i Marta Llorens, per què compareguin davant de la jutgessa en el marc d'aquesta causa, atès que han estat citats en temps i forma dues vegades i, sense que es tingui coneixement de cap raó, no han comparegut. Per tant, "ateses les previsions legals" —diu la interlocutòria— la jutgessa ordena que siguin detinguts i portats al jutjat el proper dia 28 a les 9.00. La detenció només té l'efecte que siguin portats davant l'autoritat judicial com a investigats. La jutgessa va ordenar ahir, dia de Sant Esteve, les detencions i els Mossos ja han fet efectiva l'ordre aquest matí. Els dos detinguts, que estan citats demà a les 9 h als jutjats, hauran de passar aquesta nit a la comissaria. 

Per altra banda, la jutgessa acorda citar per al dia 29 a les 10.00 a la també membre de la CUP Maria Assumpció Cuadrada com a investigada. La primera vegada que va ser citada no es va poder dur a terme la compareixença per manca de disponibilitat del seu lletrat. La vegada següent no es va presentar i ara la jutgessa la torna a citar.

Concentracions de suport

La CUP ha convocat diverses concentracions de suport als seus dos regidors de Reus. La primera s'ha fet davant la comissaria dels Mossos on Marta Llorens Oriol Ciurana passaran la nit.

A les 20 h s'ha convocat una concentració de suport davant de l'Ajuntament de Reus i demà a les 8.30 h una altra, davant el jutjat, on a les 9 h està previst que compareguin els dos regidors.