La policia espanyola ha aturat l'autocar de suport als tres detinguts per haver cremat fotografies del Rei a la Diada –i no comparèixer a declarar davant l'Audiència Nacional el passat 7 de desembre– en una benzinera a Alcalá de Henares perquè identifiquessin qui anava dins i previsiblement localitzessin els dos altres acusats de la crema que havien de ser detinguts, segons informa l'organització de l'esquerra independentista Alerta Solidària.  

L'autocar viatja a Madrid per donar suport als altres companys que declaren avui a les 9 hores davant del jutge de l'Audiència Fernando Andreu acusats d'un delicte d'injúries. A la mateixa hora hi ha convocada una concentració per mostrar-los el seu suport, liderada per Anna Gabriel Albert Botran.

Nora Miralles i Roger Santacana, els altres dos membres investigats per aquesta qüestió i que també havien de detenir ahir els Mossos, han esperat asseguts al final de l'autocar fins més d'una hora més tard que l'autobús fos aturat.

Finalment, els han fet baixat.

La policia s'ha quedat Santacana, mentre que ha deixat tornar a pujar a l'autocar Miralles.

Mentre detenien Santacana, els membres de la CUP l'animaven amb crits de "solidaritat".

Minuts més tard, han fet baixat Miralles de l'autobús. Segons Alerta Solidària, la policia "diu que no deixaran marxar l'autocar fins que no s'emportin en Roger".

Segons Arran, els han portat a comissaria.

L'Audiència ja ha dit que els dos detinguts també passaran avui a disposició judicial. Els altres tres acusats no declararan fins que els dos activistes detinguts no arribin a Madrid.

Roger Sánchez, membre d'Alerta Solidària, ha explicat quan ha arribat a l'Audiència: "Ens han encalçat a l'autopista policies de paisà, ens han obligat a aturar-nos a una benzinera d'Alcalá de Henares i ens han fet baixar un per un". I ha afegit: "Un cop la gent és a baix, els fan esperar al darrere de l'autobús, però no els estan detenint". 

L'escorcoll als ocupants de l'autobús s'està fent lentament i, una hora després que l'hagin aturat, encara queden 17 persones per ser identificades de les 28 que hi viatgen.

Mentrestant, la policia espanyola ha requisat estelades, pancartes i samarretes i després ho han retornat als seus propietaris.

Ara bé. Això no els estranya perquè, segons Sánchez, aquest fet "és una dinàmica habitual, aturar busos solidaris, ja hi comptàvem, sempre passa, sigui en territori del Principat o la policia espanyola a l'Estat".