A tres dies de l’exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos al cementiri d’El Pardo-Mingorrubio, gairebé tot el dispositiu ja està tancat. Serà retransmès en directe i el govern espanyol ha calculat cadascun de tots els detalls. La ministra de Justícia, Dolores Delgado, actuarà de notària major del Regne. El prior del Valle de los Caídos i el fill del colpista Tejero seran les estrelles convidades. Tot plegat, amb la participació de l’Exèrcit en un trasllat que serà de pel·lícula. Hi ha plans A, B i fins i tot C. El dia D és dijous a les 10:30. Aquest mateix dimarts es faran algunes proves.

El de dijous serà un macrodispositiu, coordinat per la Presidència i la Vicepresidència del govern espanyol. També hi participaran la delegació del govern a Madrid, la Guàrdia Civil al Valle de los Caídos, el Cos Nacional de Policia a Mingorrubio, Patrimoni Nacional (Valle de los Caídos), Patrimoni de l’Estat (Mingorrubio), la Secretaria d’Estat de Comunicació, el Grup 45 de l’Exèrcit de l’Aire i l’empresa funerària. L’operació començarà a dos quarts d’onze del matí, i les previsions de l’exhumació van d’una hora en el millor dels casos a tres hores en el pitjor escenari. El cost màxim s’estima en 63.061,40 euros.

Dins la basílica hi haurà 22 familiars de Franco —ja comunicats al govern espanyol—, que són nets, parelles i besnets del dictador. Seran recollits en tres punts diferents de Madrid per motius de seguretat. La màxima autoritat serà la ministra de Justícia, que actuarà de notària major del Regne. Hi haurà alguna altra autoritat, com el secretari general de Presidència, entre quatre i sis operaris i el forense. D’aquest últim no se’n revela el nom per motius de seguretat. També hi serà el prior del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, a petició de la família.

Un cop s’hagi tret el fèretre de la fossa, també a petició de la família, el prior Cantera beneirà les restes del dictador. Només hi serà ell, cap més dels monjos benedictins de l’abadia. El fèretre serà traslladat a espatlles dels seus familiars des de l’altar major fins a l’esplanada, un recorregut d’uns 300 metres. No hi haurà ni honors ni bandera en el fèretre, com diu l’acord del Consell de Ministres.

Molt diferent serà la seva arribada al cementiri d’El Pardo-Mingorrubio per a la inhumació. Al panteó familiar només hi podran ser aquests 22 familiars i el prior Cantera. Aquest últim, juntament amb el sacerdot Ramón Tejero —fill del colpista Antonio Tejero—, oficiarà una missa en la intimitat. El govern espanyol no podrà oposar-se a la presència de símbols, banderes o qualsevol altre element.

Hi haurà dos helicòpters

Per al trasllat, hi ha un pla A i un pla B. El pla A és per helicòpter Super Puma de l’Exèrcit de l’Aire, a suggeriment de la Guàrdia Civil per motius de seguretat. N’hi haurà dos per si un fallés. La previsió meteorològica més exacta no la tindran fins entre 24 i 48 hores abans de l’exhumació. A l’helicòpter hi viatjaria la ministra Dolores Delgado i un familiar, el seu net Francis Franco.

No obstant això, hi ha un pla B per si les condicions meteorològiques no ho permeten per aire: un cotxe fúnebre. El trajecte per aire trigaria entre 10 i 15 minuts. El trajecte per terra duraria entre 30 i 40 minuts aproximadament, en funció de l’estat del trànsit. Hi haurà un gran dispositiu per evitar que la comitiva es trobi amb un embús enmig del trajecte.

En directe i amb zones restringides

El traslladat de les restes serà en viu i en directe. A determinades zones, com l’esplanada de la basílica del Valle de los Caídos, només hi podran accedir RTVE, que oferirà senyal en directe, i quatre fotògrafs de l’agència EFE, que oferiran les imatges en règim de pool lliure i gratuït. Està previst que la retransmissió comenci pels volts de dos quarts de deu, quan comencin a arribar els familiars, però aquesta previsió és flexible.

En canvi, dins la basílica i dins el panteó familiar, estarà restringida la captació d’imatges. Tots els qui estiguin dins passaran per un escàner i un detector de metalls perquè no hi entrin ni dispositius mòbils ni càmeres. De fet, dins la basílica hi haurà una carpa amb sostre que envoltarà la tomba com a segona mesura de seguretat. Dins aquesta carpa hi haurà dos familiars, la ministra de Justícia, alguna autoritat de l’Estat més i els entre quatre i sis operaris que aixecaran la llosa de 1.500 quilos que sepulta el fèretre.

Com s’ho trobaran?

Les restes de Franco estan recobertes per una estructura de zinc segellada, que es troba dins d’un taüt de fusta. El govern espanyol treballa amb diversos escenaris en funció de l’estat de conservació. El més previsible és que l’estructura de zinc es conservi però el taüt de fusta es trobi en mal estat i que simplement hagin de col·locar-la en un taüt nou. En qualsevol cas, contemplen tots els possibles escenaris. La fossa està recoberta de formigó i plom, que hauria evitat que els corrents subterranis afectessin el fèretre.

Qui es queda les claus?

En el llarg litigi, el govern espanyol va oferir a la família Franco la venda de la concessió administrativa del panteó a Mingorrubio, perquè no fos propietat de l’Estat, sinó seva. Això hauria implicat que cap govern podria tocar ja el dictador. Però els familiars ho han rebutjat. El titular continuarà sent Patrimoni de l’Estat. Estarà tancat i hi haurà claus a Patrimoni de l’Estat, a la delegació del govern i el cementiri, que els familiars que vulguin visitar hauran de sol·licitar.