El Moviment Solidari amb el Sàhara Occidental ha denunciat aquest dijous a través de les xarxes que el Marroc ha forçat el fotoperiodista David Melero i l'activista Oriol Puig a abandonar el país quan anaven a parlar amb una activista saharauí perseguida per les autoritats del país. Segons han explicat en un fil de Twitter, la matinada de dijous, Melero i Puig van ser interceptats per la policia marroquina en un bar de Tarfaya, a prop de la frontera amb el Sàhara Occidental. En declaracions a ElNacional.cat, Oriol Puig ha detallat com la policia els ha agredit, els han "amenaçat de mort" i els han retingut en un taxi "durant vuit hores". El Moviment assegura que han estat "extrets, agredits i s'ha amenaçat la seva integritat física, amb greus acusacions com la de terrorisme". Està previst que arribin aquesta tarda a l'aeroport del Prat, on hi ha convocada una manifestació en el seu suport. En la convocatòria, el Moviment ha volgut recalcar que "aquesta agressió i expulsió" s'hagi produït "el mateix dia que [el president espanyol, Pedro] Sánchez visita el Marroc".

Ronda d'intimidació

Tal com han relatat a les xarxes socials, Melero i Puig es dirigien a la frontera amb el Sàhara Occidental per entrevistar l'activista sahrauí, Sultana Khaya, que fa més d'un any i mig que es troba sota arrest domiciliari, "patint constants ingerències al domicili i agressions i violacions per part de les forces d'ocupació". Segons Melero, les autoritats marroquines els han interceptat en un bar molt a prop de la frontera amb el Sàhara Occidental: "Un cop a Tarfaya ens han rodejat 30 policies", que els han acusat de terroristes. Després els han obligat a agafar un taxi cap a Agadir. "Als afores de Tarfaya, dos cotxes negres de policia de paisà s'apropen ràpidament pels laterals del taxi, obren les portes i ens treuen". "Em planten diverses bufetades a la cara, dient-nos en castellà que no ho tornem a fer, que no tornem aquí, que som no-grats i que no som benvinguts". Un cop finalitzada la "ronda d'intimidació", relata el fotoperiodista, el taxi els ha dirigit a l'aeroport.

Sàhara Occidental

Melero ha dit a Twitter que l'incident que han patit té una explicació: "Jo per ser fotoperiodista i el meu company per ser activista pel Sàhara". "Malauradament no podré explicar la història de la Sultana Khaya, activista Sahrauí a qui la mateixa policia marroquí ha buidat un ull, torturat, violat i agredit juntament amb la seva mare. M'envolta una impotència terrible", ha lamentat el fotoperiodista. Està previst que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, visitin aquest dijous el Marroc. En un missatge a Twitter, Pedro Sánchez va explicar que "ha conversat amb Sa Majestat el rei Mohamed VI sobre les relacions entre Espanya i el Marroc" i es va felicitar perquè "llancem un nou full de ruta que consolida la nova etapa entre dos països veïns, socis estratègics, basada en la transparència, el respecte mutu i el compliment dels acords".