El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat aquest dilluns que el pla de desconfinament del govern espanyol es basarà en els límits territorials de les províncies.

Així, l'Executiu espanyol fa una passa més en el procés centralista que està aplicant a Espanya des del decret de l'estat d'alarma i ignora completament les comunitats autònomes.

Molts presidents autonòmics, entre ells Quim Torras'han enfrontat en les últimes setmanes amb el govern espanyol per no permetre'ls decidir sobre el desconfinament al seu propi territori i obligar-los a regir-se per les decisions de la Moncloa.

Ara, lluny d'escoltar les queixes, Illa anuncia que el pla que presentarà demà el president Pedro Sánchez situa cada província com "la unitat territorial de preferència" per al procés de "transició" del desconfinament. Aquesta proposta ja ha rebut el rebuig del govern català i de la consellera de Salut, Alba Vergés.

Un model d'altres temps

Les crítiques externes per un model de gestió més propi de temps passats no han tardat a arribar. La periodista Pilar Rahola ha carregat contra Illa per utilitzar una "divisió territorial sorgida el 1833 com a model d'estat centralitzat".

Les províncies van ser creades aquell any, en època d'Isabel II, pel secretari d'Estat Javier de Burgos amb l'objectiu d'intentar imitar el model centralitzat francès, que s'organitza en departaments.