Dies de comiats. Per a nou diputats del Parlament, alguns amb diversos anys i legislatures a les espatlles, el ple que se celebra a la cambra catalana aquesta setmana és l'últim. El resultat de les recents eleccions espanyoles obliga a diversos dels membres del Parlament a renunciar a l'acta de diputats per assumir la del Congrés, ja que mantenir les dues és incompatible. Això provocarà inevitablement una recomposició de la cambra, amb l'entrada de noves cares. 

El partit amb més baixes és JxCat, que en té quatre. Es tracta dels tres diputats presos d'aquest partit, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, a més de la de l'exconsellera Laura Borràs. Rull i Turull són, amb diferència, els que porten més anys de parlamentaris a les esquenes. L'exconseller de territori va ser elegit per primer cop l'any 1997, mentre que el de presidència ho va fer l'any 2004. La seva marxa, juntament amb la del president del grup, Jordi Sànchez, és especialment important perquè permetrà recuperar la majoria independentista, després que el jutge Pablo Llarena, suspengués els parlamentaris presos i els deixés sense dret a vot l'estiu passat.

També per part d'ERC hi ha dues baixes significatives, la de l'exvicepresident del Govern, Oriol Junqueras, que portava des del 2012 com a diputat a la cambra, i la del portaveu adjunt del grup, Gerard Gómez del Moral, un dels diputats més joves de la cambra però peça clau del grup parlamentari. 

Arrimadas, Espejo i Levy també marxen

Les bancades independentistes, però, no són els úniques que tindran cares noves en els propers dies. De Ciutadans també marxen cap a la capital espanyola dues persones clau: la presidenta del grup i cap de l'oposició, Inés Arrimadas, i la del vicepresident segon de la cambra, José María Espejo-Saavedra. També per la diputada del PP Andrea Levy, que anava a les llistes del Congrés per la província de Madrid, aquest és l'últim ple.

Segurament, però, la marxa cap a la capital espanyola més significativa -i alhora més sorprenent- serà la del president del grup parlamentari del PSC i primer secretari del partit, Miquel Iceta, pendent de la votació al ple dimecres que ve. En cas d'accedir a la presidència de la cambra alta, no deixarà de ser diputat al Parlament, però la seva nova atribició dificultarà la seva participació en la política catalana. També el pres polític d'ERC Raül Romeva ha estat escollit senador, però en el seu cas també mantindrà l'acta del Parlament perquè no és incompatible. 

Fins a 22 diputats han retornat l'acta

Més enllà d'aquestes marxes, però, se n'hi sumen moltes més d'anteriors. Amb poc menys d'un any i mig de legislatura, el Parlament ha rebut diverses baixes significatives que han obligat a fer saltar les llistes dels diferents partits. D'aquestes, destaquen les dels presos o exiliats de JxCat, Joaquim Forn, Clara Ponsatí i Lluís Puig, la dels d'ERC Carme Forcadell, Dolors Bassa, Marta Rovira i Meritxell Serret, i també el processat per l'1-O Carles Mundó. 

També les comuns han rebut nombroses baixes, la del cap de llista el 21-D, Xavier Domènech, i la dels crítics ara a les llistes d'ERC, Joan Josep Nuet i Elisenda Alamany. També el PP ha perdut el seu cap de llista a les eleccions, Xavier García Albiol, l'ara alcaldable a Badalona, i Cs a Fernando de Páramo Gómez, que també va fer el salt a la política estatal.

Amb tot, l'hemicicle sorgit de les urnes el 21-D i el que hi haurà en el proper ple no tindrà res a veure. Amb les actuals marxes, ja són 22 els diputats que han retornat l'acta.