Les pàgines web de memòria històrica de sis ajuntaments del País Basc han estat desactivades perquè equiparaven víctimes amb membres d'ETA. Així, les pàgines web dels municipis de Galdakao, Hernani, Villabona, Oiartzun, Azpeitia i Orio mostren totes elles un mateix missatge que assenyala que “el treball científic realitzat per Aranzadi no estarà disponible provisionalment, a petició de la societat científica”. La polèmica es va originar arran del fet que en diverses pàgines web municipals de memòria, elaborades per l'empresa Aranzadi, apareixien víctimes d'ETA, però també membres de la desapareguda banda terrorista.

La delegació del govern espanyol al País Basc va respondre-hi, tot donant un termini d'un mes a aquests sis ajuntaments (governats per EH Bildu) per retirar aquesta "equiparació" entre víctimes i membres d'ETA per vulnerar la llei de víctimes. Ara, Galdakao, Hernani, Villabona, Oiartzun, Azpeitia i Orio han desactivat durant les últimes hores l'accés a les pàgines esmentades. Aquesta decisió ha estat aplaudida i titllada de "bona notícia" pel delegat del Govern, Denis Itxaso, en un missatge publicat a Twitter. "Per construir la convivència és fonamental protegir la memòria de les víctimes i evitar confusions innecessàries. Continuem construint el futur", ha afegit.

Val a dir que la mateixa Aranzadi s'ha mostrat disposada a aplicar els canvis pertinents si els "diferents agents institucionals, polítics, acadèmics i socials" que han impulsat aquests projectes ho veuen necessari.

Tot va començar a Galdakao

El cas va esclatar inicialment a Galdakao (Biscaia), on el grup municipal del PSE-EE va reclamar a l'Ajuntament, format per EH Bildu, Auzoak, Usansolo Herria i Podem, que retirés del web municipal els noms de membres d'ETA "als quals es presenta com a víctimes de drets humans". Escau esmentar que la web incloïa, entre altres, l'exdirigent d'ETA Xabier Garcia Gaztelu, "Txapote", condemnat per diversos assassinats. Concretament, hi apareixia com a víctima de vulneracions en la categoria de "política penitenciària i aplicació de lleis excepcionals", en referència a la política de dispersió dels presos d'ETA.

El PSE titlla d'"humiliants" les webs desactivades

El parlamentari del PSE-EE Ekain Rico ha titllat d'"al·lucinant" que hi hagi qui no entengui com d'"humiliants eren per a les víctimes" les webs desactivades. Alhora, ha considerat una bona notícia la seva desactivació. No obstant això, ha assegurat que "no donarem les gràcies perquè és el que havien de fer i massa han trigat a fer-ho".