El diari berlinès Der Tagesspiegel ha acusat les autoritats espanyoles d'intentar apropiar-se dels èxits dels catalans quan reben premis internacionals, com ha estat el cas de l'Os d'Or que ha guanyat Alcarràs a la Berlinale. El rotatiu ha criticat que el president espanyol, Pedro Sánchez, definís la pel·lícula com a "espanyola" sense fer menció a la seva catalanitat. "Espanya fa molt temps que s'apropia dels èxits dels catalans per "anul·lar i assimilar" la comunitat", resumeix, i explica el que ha passat arran del premi. "El president del govern autonòmic independentista de Catalunya, Pere Aragonès, ha parlat d'una "victòria" i ha agraït a Carla Simón que hagi "mostrat al món la cultura i la llengua catalanes". I per la seva banda, el president del govern socialista espanyol, Pedro Sánchez, ha felicitat Simón per l'èxit de la "pel·lícula espanyola": "Avui fas història". No ha mencionat que la pel·lícula s'ha rodat en català i que està ambientada a Catalunya", ha lamentat.

Der Tagesspiegel es mostra molt sorprès que a Espanya hi hagi aquest neguit amb les victòries catalanes. "Als comentaris dels lectors dels articles dels diaris espanyols, dijous es va produir una animada discussió sobre si es tractava d'un èxit català o espanyol. "Si un català guanya un premi, rep un reconeixement internacional, llavors és espanyol, però si es menciona per un altre motiu, llavors és català", es queixa un lector del diari barceloní La Vanguardia, per exemple. Espanya fa molt temps que s'apropia dels èxits dels catalans per "anul·lar i assimilar" la comunitat", insisteix. El diari quasi se'n riu dels equilibris d'El País amb aquest premi. "El diari madrileny ha formulat la qüestió de forma salomònica al seu titular: "La cineasta catalana és el primer director espanyol que guanya un dels quatre grans festivals"".

Tagesspiegel

"De qui és l'Os d'Or? Espanya o els catalans: disputa sobre la identitat del film guanyador de la Berlinale", titula el diari

El diari es mostra sorprès perquè Alcarràs no parla del procés independentista ni estrictament de política, sinó que tracta d'una història catalana amb vocació universal. "La pel·lícula guanyadora de la 72 Berlinale no tracta de la disputa lingüística ni de la independència. Explica la vida quotidiana d'una família que cultiva préssecs en una plantació i que es troba en dificultats, perquè es volen instal·lar panells solars en aquest terreny. Carla Simón va dir en la cerimònia de lliurament dels premis dimecres a la nit, al Berlinale Palast, que la seva família es dedica al conreu del préssec", manifesta. I la defineix com una directora de cinema catalana.