El setmanari Der Spiegel es pregunta en un article titulat Ressuscitat entre reixes, si el president Carles Puigdemont es va deixar detenir a Alemanya per internacionalitzar el conflicte català, perquè al seu entendre n'està recollint els fruits. "A Puigdemont no podia haver-li passat res millor políticament que ser detingut", assenyala.

"Un es pregunta per què Puigdemont no va estar alerta aquest cop. El dia del referèndum prohibit va canviar de cotxe dins d'un túnel, i més endavant va aconseguir fugir amb èxit a Brussel·les a través de Marsella", afegeix.

Segons Der Spiegel, Puigdemont sabia a més que el Renault Espace en el qual viatjava estava sent vigilat pels serveis secrets espanyols. "Segons els mitjans de comunicació espanyols, els seus responsables de seguretat ja van trobar un dispositiu de rastreig en el vehicle fa dos mesos". "Puigdemont va acceptar la seva detenció a Alemanya? No n'hi ha proves. Però la detenció no ha empitjorat gens la seva situació política", conclou.

La revista apunta que, després de la detenció, Puigdemont no només torna a ser el líder de l'independentisme sinó que a més està internacionalitzant el conflicte català. "Políticament molts l'havien donat per acabat. Ara torna a ser l'heroi dels independentistes. Políticament no podia passar-li res millor que l'empresonament", indica.

El reportatge remarca que el nou escenari d'aquest contenciós és Alemanya, amb la cancellera Angela Merkel, "tant si ho vol com si no". "El govern alemany decidirà el destí de Puigdemont i una mica el de Catalunya. Ja no pot quedar-se'n al marge. I això és exactament el que Puigdemont havia estat treballant des de feia mesos". "Els catalans han aconseguit el seu objectiu: convertir-ho en un debat europeu".