El setmanari alemany Der Freitag, especialitzat en l'anàlisi política, ha criticat la falta de "valentia" del president espanyol, Pedro Sánchez, per oferir alguna mena de pacte amb Catalunya. 

En un reportatge titulat precisament "Madrid hauria de ser valenta", en al·lusió a la Moncloa, la publicació critica que el govern espanyol "s'hagi mogut en un escenari dificultós, que a la pràctica deixa poc espai per al diàleg amb Barcelona".

Der Freitag es fa creus de les propostes que presenten PSOE, PP i Cs sobre la situació catalana, perquè entén que no porten a cap solució real. "El PSOE parla d'un inviolabilitat de la Constitució, que exclou el dret de les comunitats a l'autodeterminació, i fins i tot als referèndums. I també amenaça amb sancions si es produeix qualsevol violació de la llei", recorda. 

Der Freitag

En aquest escenari la conclusió és pessimista. "Amb aquest marc es pot produir diàleg amb els responsables polítics de Catalunya?". "Sobre què? Seria un diàleg sense contingut. Oferir un diàleg "dins la Constitució" es percep a Barcelona com a pur cinisme -el marge de maniobra seria zero", afegeix.

Der Freitag només hi veu una sortida, tot i que ara com ara és del tot irrealitzable, però per a això demana valentia al govern espanyol. "El que caldria és un govern valent a Madrid que faci una amnistia per als 9 catalans empresonats, i que reformi la Constitució per donar a les comunitats el dret a poder celebrar referèndums. El mateix govern hauria d'abordar una reforma territorial d'Espanya per anar cap a un model federal. I finalment, també seria necessari un president català realista que veiés la independència com un projecte més a llarg termini, amb la condició d'incrementar abans els partidaris a almenys el 70% de la població", apunta, sense gaire esperances que tot plegat esdevingui realitat. Espanya no és Alemanya.

(A la fotografia, un escorta de Sánchez amb un subfusell a l'Hospital de Sant Pau)