El passat 9 de desembre, un ciutadà belga que resideix a Catalunya volia volar a Brussel·les des de l'aeroport del Prat. En el control de seguretat, la Guàrdia Civil li va exigir que ensenyés què portava a sota de la roba. L'home, que respon a les sigles K.C., va argumentar que havia patit un càncer de còlon i preferia no abaixar-se els pantalons en públic per ensenyar la bossa recol·lectora fecal que havia de portar com a conseqüència de la malaltia. La resposta la va donar en català, i el passatger argumenta que això no va agradar als cossos de seguretat espanyols.

Finalment, es va treure la roba i els hi va ensenyar, però la Guàrdia Civil el va denunciar per "pertorbació de l'ordre públic". Aquí no va acabar tot, posteriorment se'l van endur per interrogar-lo i davant la negativa del passatger a respondre en castellà, assegura que la policia l'hi va exigir i el va acabar denunciant per "negar-se a cooperar". L'home, natural de Flandes, va argumentar que havia après a parlar català perquè és l'idioma que s'utilitza on viu, al municipi de Bigues i Riells. Segons el passatger, la Guàrdia Civil li va respondre: "Això és Espanya i aquí parlem espanyol".

Ara, la Plataforma per la Llengua, l'ONG en defensa del català, recorda que segons l'estatut bàsic de l'empleat públic, és una obligació garantir l'atenció del ciutadà en la llengua que ho sol·liciti, dins el marc oficial del territori. A més, veuen intolerable les dues denúncies que li han caigut a l'home i la prohibició de volar. Per això, pensen denunciar-ho i sol·liciten una reunió amb la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, per prendre mesures. Tot plegat consideren que és "una discriminació lingüística".

Segons l'home belga, hi ha altres detalls que determinen la discriminació que va viure per parlar en català. Quan li van demanar les dades personals, la Guàrdia Civil hauria escrit per error "Riells del Fai", una precisió que assegura que no va agradar als agents que la fes. D'altra banda, li van dir que es quedava sense volar perquè la companyia Ryanair anava plena, cosa que nega perquè ho va comprovar en aquell mateix moment per internet.