La Fiscalia Anticorrupció ha rebut una denúncia per presumpta malversació en les compres milionàries de material de protecció que el Ministeri de Sanitat ha fet a la Xina durant l'estat d'alarma pel coronavirus, segons avança El Independiente.

El denunciant demana que s'investigui el "sobrecost escandalós" en la compra de diversos productes que, segons assegura, pujaria fins a més de 50 milions d'euros. Posa el focus en trobar qui són els intermediaris que s'han beneficiat d'aquestes transaccions i on han anat a parar els "diners malgastats".

Les compres que s'assenyalen a la denúncia són les de mascaretes, bates sol ús, gel desinfectant, guants de nitril i respiradors realitzades per l'Institut Nacional de Gestió Sanitària (INGESA) -dependent del ministeri de Sanitat- a empreses xineses a qui s'hauria pagat un preu molt més elevat que en les compres nacionals. Això podria comportar delictes de prevaricació, malversació i corrupció.

L'escrit apunta al director de l'INGESA, Alfonso María Jiménez, al ministre de Sanitat, Salvador Illa, i al president de govern espanyol, Pedro Sánchez, com a presumptes responsables.

Bates d'un sol ús a 15€

Les bates i el gel són les proteccions on el desajust de preu hauria estat més elevant. Mentre que empreses espanyoles van vendre bates a INGESA per 0,27 euros (si eren d'un sol ús) i 1,86 euros (si eren impermeables), s'haurien comprat a empreses xineses per preus entre 15,58 i 22,07 euros la unitat. Pel que fa el gel, es va comprar a una empresa espanyola per 3,058 euros el litre i, en canvi, a una asiàtica per 10,83 euros.

L'escrit, amb data del 30 d'abril, es va presentar dijous passat i va signat per un militar jubilat de Madrid amb les inicials F. J. C. A. Ara s'haurà d'estudiar la denúncia abans de decidir si s'entra a investigar els fets. Tot i això, aquesta tramitació s'allargarà ja que no és un assumpte qualificat com essencial i haurà d'esperar que torni l'activitat fiscal i judicial.