El Jutjat d'Instrucció número 42 de Madrid investiga una denúncia del que va ser advocat de Podemos José Manuel Calvente, acomiadat pel partit al desembre, i ha obert diligències per presumptes delictes de malversació de cabals públics i administració deslleial.

Segons han avançat El Confidencial i El Diario.es i han confirmat a Efe fonts jurídiques, el titular del Jutjat, Juan José Escalonilla, ha dictat en una interlocutòria l'obertura de diligències prèvies en apreciar que els fets "presenten característiques que fan presumir la possible existència d'una infracció penal".

Entre altres diligències, el magistrat ha citat a Calvente el proper 29 de juliol per ratificar la seva denúncia per delictes de finançament il·legal, blanqueig de capitals, administració deslleial i revelació de secrets, que consta de 40 folis i en la qual relata que va conèixer els fets denunciats a partir de 2018, que considera ha estat la causa del seu acomiadament.

També ha citat el jutge en relació amb aquesta denúncia a què fos responsable de l'Equip Legal de Podemos i actual vicepresidenta tercera del Congrés Glòria Elizo, i a una altra advocada de l'equip de Calvente acomiadada, Mónica Carmona, qui va ser responsable de Compliment Normatiu en la formació, ambdues per al 15 de setembre.

Denúncia contra alguns càrrecs

No obstant això ha precisat que no es tracta d'una denúncia "contra Podemos" com a partit, sinó "contra algunes persones amb càrrecs dins de Podemos que presumptament han comès irregularitats abusant dels seus càrrecs i llocs de treball".

Entre els empleats i dirigents de Podemos assenyalats figurarien Juanma del Olmo i Rafael Mayoral, aquest últim també diputat del Congrés.

A l'interlocutòria d'obertura de diligències prèvies, el jutge demana a la Policia que identifiqui "la persona física i jurídica que sota la denominació #404 Comunicació Popular va sol·licitar la quantitat de 55.000 euros a la Caixa de Solidaritat de Podemos".

Es tracta, diu la interlocutòria, d'una sèrie de diligències "essencials" per determinar "la naturalesa i circumstàncies" dels fets presentats pel denunciant i la identitat de les persones que poguessin haver intervingut.

Al desembre, la direcció de Podemos va comunicar el seu acomiadament per burofax a l'advocat José Manuel Calvente, fins aleshores responsable de Protecció de Dades del partit, després d'obrir-li un expedient per un supòsit assetjament sexual i laboral a una treballadora.

La denunciant era Marta Flor Núñez, l'advocada del líder de Podemos, Pablo Iglesias, de la qual ha transcendit la seva relació amb el fiscal del cas Villarejo Ignacio Stampa -que s'està investigant-, arran de les publicacions de les converses en un xat d'advocats de Podemos