El debat que aquesta tarda s'ha celebrat al ple del Parlament Europeu sobre violència policial ha servit perquè de nou els eurodiputats independentistes catalans denunciessin davant de l'hemicicle els excessos policials a Catalunya. Però no han estat els únics, també l'eurodiputada irlandesa del grup d'Esquerra Unitària Europea, Clare Daly, ha assenyalat en una contundent intervenció el cas de Catalunya a l'hora de denunciar situacions d'abusos a Europa.

"Espanya ha d'investigar i sancionar l'ús abusiu de força de la policia contra manifestants catalans en comptes de felicitar-los pel seu treball", ha exigit, l'eurodiputada que ha advertit que "La policia ha de protegir i servir, però el que fa és mutilar la gent disparant-los bales de goma".

Després de referir-se al cas català, Daly ha assenyalat la situació a Bulgària on, ha denunciat, la policia assetja la població gitana i "es comporta com a neonazis contra el col·lectiu LGTBI".

L'eurodiputada ha tancat el seu minut d'intervenció exhibint una fotografia dels efectes de la violència policial divendres passat a Croàcia mentre relatava el que ha descrit com un "dels pitjors episodis de violència contra refugiats immigrants, que van ser colpejats, despullats, els van prendre les seves coses, els nens separats dels seus pares...".

"Aquesta és la violència de la policia europea, és un escàndol", ha clamat en una intervenció que ha estat acollida amb aplaudiments de l'escàs públic present a l'hemicicle.

Captura de pantalla 2020 10 20 a les 17.56.00

Clare Daly, durant la seva intervenció al ple de l'Eurocambra

"Prou silenci davant la repressió!"

Toni Comín s'ha referit a la brutalitat policial registrada l'1-O contra milers dels ciutadans que "només volien votar pacíficament" i que va generar "imatges de persones ensangonades que van donar la volta al món i tothom va veure". Ha assegurat que aquella jornada es van registrar més d'un milers de persones ferides, que van patir danys físics i psicològics, segons l'informe de la seva conselleria. 

Comín ha denunciat que mentre el tribunal d'Estrasburg condemnava Espanya perquè l'acció de la seva policia no és proporcional, Espanya ha honorat els policies que han colpejat els catalans. S'ha preguntat si no són vàlids aquests principis de proporcionalitat en el cas de la minoria catalan. "Europa prou silenci davant d'aquesta repressió", ha exclamat l'eurodiputat català.

"Però, què ha fet la Unió en aquest tema, què ha dit la Comissió? Res, silenci, un silenci incòmode. Critiquem els abusos policial arreu, a Bielorrúsia, a Turquia, fins i tot a Bèlgica, però quan Espanya abusa aleshores es tracta d'un afer intern. En nom de la unitat d'Espanya tot està permès?", ha denunciat.

Comín ha denunciat que mentre el tribunal d'Estrasburg condemnava Espanya perquè l'acció de la seva policia no és proporcional, Espanya ha honorat els policies que han colpejat els catalans.

S'ha preguntat si no són vàlids aquests principis de proporcionalitat en el cas de la minoria catalan. "Europa prou silenci davant d'aquesta repressió", ha exclamat l'eurodiputat català.

toni Comín capturaç

Toni Comín ha intervingut des del seu escó a l'hemicicle gairebé buit

Riba: "brutalitat contra el moviment republicà"

L'eurodiputada d'ERC, Diana Riba, ha denunciat que molts casos d'abusos policials a Europa amaguen motivacions racistes, com la que es produeix contra el poble gitano, però també passen durant manifestacions de diferent índole. "A Catalunya la brutalitat policial s'ha donat especialment contra el moviment republicà català, deixant ferides físiques i psicològiques difícils de cicatritzar", ha advertit.

En aquest punt s'ha referit a les notícies sobre vinculacions de diferents cossos de policia europeus amb grups d'ultradreta, i ha reclamat un sistema de control de la violència policial dins dels mecanismes de l'estat de dret o reforçar la directiva sobre protecció de les víctimes. 

Diana Riba captura

Diana Riba ha intervingut per videoconferència