El diari Der Freitag ha publicat un contundent article del professor de la Universitat Lliure de Berlín Eckart Leiser, que relaciona el judici al procés amb les "clavegueres de l'Estat", que remarca que tenen grans ramificacions a Espanya. Afirma que l'Estat de dret a Espanya "fa pudor".

El diari recorda que a Espanya ja es va parlar de "guerra bruta" en l'operació Kitchen, relacionada amb l'espionatge al dirigent del PP Luis Bárcenas, i també amb la "brigada especial de la policia" que hauria creat el llavors ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, per espiar rivals polítics, entre ells els independentistes. "Aquesta tropa, que va actuar sense autoritat judicial, va elaborar una sèrie d'acusacions de corrupció contra persones conegudes com Artur Mas, Xavier Trias i altres membres de partits catalans, que van resultar ser falses", assenyala.

Der Freitag apunta que amb el judici als presos polítics s'ha vist que no eren les úniques "cloaques" que existien. "En el període previ a la votació sobre la independència, que va ser l'1 d'octubre del 2017, més de 40 alts funcionaris del Govern van ser interrogats per la Guàrdia Civil per aconseguir més informació sobre el referèndum i frustrar-lo. Com és sabut, sense èxit. Quan la premsa va preguntar si hi havia una autoritat judicial per a aquests interrogatoris, es va remetre al jutjat de districte número 13. El jutge responsable del 13 -Juan Antonio Ramírez Sunyer, que va morir- llavors ho va negar. Drets, una associació catalana d'advocats defensors dels drets fonamentals, va presentar llavors una denúncia contra la Guàrdia Civil per interrogatoris fets sense autoritat judicial", afegeix.

"El judici contra els polítics catalans està en marxa. L'Estat de dret fa pudor"

Segons l'article, el cas va ser arxivat pel jutjat número 13, però el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va acceptar la demanda, i el jutge finalment va admetre que havia organitzat els interrogatoris. Recorda que Carlos Lesmes, llavors president del Consell General del Poder Judicial, va escriure una carta a Ramírez Sunyer lloant políticament la seva feina. "Has fet un gir a la història del país". Der Freitag considera que això també és una "claveguera", i afegeix que el mateix jutge del procés, Manuel Marchena, ha reconegut que "no tot es va fer bé".

Segons l'article, també és una "claveguera" el fet que el tinent coronel cap del departament de policia criminal de la Guàrdia Civil a Catalunya, Daniel Baena, "és un tal Tácito de Twitter", des d'on atacava polítics i periodistes catalans. Recorda que testificarà en el judici, "sense que fins ara la seva actitud hagi tingut conseqüències".

Finalment considera especialment escandalós que es persegueixi dirigents d'entitats cíviques com Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i a la presidenta del Parlament Carme Forcadell. Recorda que se'ls demanen penes de presó en alguns casos superiors a les de consellers del Govern.