Demòcrates i ERC s'han embrancat en una discussió pública arran de l'anunci dels republicans que trenquen relacions amb la formació de Toni Castellà a conseqüència de la participació dijous d'aquest partit en una reunió de grups independentistes on hi havia col·lectius ultres i identitaris. 

En un comunicat, Demòcrates recorda als republicans que ja feia mesos que s’havia trencat les relacions perquè ERC ha incomplert “tot el pacte" pel que fa els objectius polítics. “No es pot trencar una cosa quan ja està trencada”, adverteix la direcció d'aquest partit que en els anteriors comicis va concórrer plegats amb la candidatura republicana.

Instrument de l'Estat

“Lamentem que la direcció d’ERC hagi derivat en un instrument de l’Estat per desestabilitzar l’independentisme”, subratlla Demòcrates en el comunicat on insisteixen que desconeixien quin grups acudirien a aquella trobada a la qual van participar dos membres d'aquest partit arran de les seves relacions personals amb els organitzadors.

El partit de Castellà assegura que defensa l’1-O, la via democràtica de la insubmissió col·lectiva de ciutadania i institucional, i la via unilateral per esdevenir un Estat independent. “És aquest i cap altre el motiu de l’atac per part de la direcció d’ERC”, apunta.

Carrega contra la direcció d'Aragonès

Demòcrates recorda que ja els van fer fora d’Unió sota la direcció de Josep Antoni Duran Lleida i assegura que és el segon cop que se’ls expulsa per “mantenir posicionaments independentistes clars i contundents”. En aquest sentit es mostren convençuts que una altra direcció d'Esquerra no hagués mostrat l’actitud que exhibeix ERC al seu comunicat.

assumpció lailla ACN

Assumpció Laïlla, diputada de Demòcrates dins del grup republicà / ACN

Aquest matí, després de la reunió de la seva direcció, ERC havia fet públic un comunicat on anunciava el trencament de relacions amb Demòcrates i demanava als seus diputats que formen part del Grup Republicà, Toni Castellà i Assumpció Laïlla, que tornin els escons o abandonin el grup.

Fonts de Demòcrates asseguren que ERC no té cap dret a reclamar els seus escons, per la qual cosa tot apunta que els dos diputats conservaran els seus escons, la qual cosa els podria comportar l'expulsió del grup parlamentari.

A la imatge principal, Toni Castellà, secretari general de Demòcrates / Sergi Alcàzar