Demòcrates de Catalunya s'ha posicionat davant la petició del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de bastir un "front democràtic" que pugui fer front a un govern espanyol de PP i Vox. La formació, que al Parlament i a l'Ajuntament de Barcelona està integrada dins el grup de Junts, ha deixat clar que el seu interès és teixir una aliança només entre independentistes que comprometi aquests partits a "bloquejar qualsevol majoria que permeti la investidura d'un president fins que Espanya no s’avingui a reconèixer el dret a l’autodeterminació de Catalunya".

En aquest sentit, el partit ha avisat Aragonès que no vol participar d'una suposada estratègia per fer front al que suposaria un executiu espanyol amb l'extrema dreta, i per tant amb lògica de política espanyola, sinó d'una per a avançar en l'agenda independentista únicament. "Demòcrates no té cap voluntat de fer un front per frenar la dreta espanyola; té la voluntat de fer un front independentista per avançar de forma decisiva cap a la implementació de la República catalana, que és el mandat que emana del referèndum del Primer d’Octubre, que segueix vigent, i que ens obliga a tots", afirmen al comunicat.

Així, la formació democristiana creu que el millor per a poder fer-ho seria "que els partits independentistes concorreguessin conjuntament a les pròximes eleccions en una llista única, perquè podria donar al conjunt de l'independentisme fins a quatre diputats més, fent encara més decisius els escons a l’hora de provocar un bloqueig a la política espanyola". Amb tot, i conscients que aquesta opció desperta recels en algun dels actors, com el president d'ERC, Oriol Junqueras, Demòcrates proposa com a alternativa que els independentistes "portin el punt del bloqueig com a únic al seu programa, i s’explori la possibilitat de poder configurar llistes unitàries a les circumscripcions on tingui un efecte més important, tant al Congrés com al Senat".

Junqueras ha indicat aquest dijous a TVE, que no descarta tornar a investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. "Dependrà de les circumstàncies que es donin", que segons ha apuntat, "dependran de si el PSOE decideix votar el PP o no". Junqueras també ha argumentat que, en l'actual legislatura, era millor opció investir Pedro Sánchez perquè al seu entendre "és millor que un govern del PP". Tot i que ha recordat que es va fer amb l'acord que hi hagués una taula de negociació que "demostra que estem davant d'un conflicte polític, i és evident que aquesta taula l'incomoda". Amb tot, ha criticat que el PSOE està "massa sovint pendent" de les crítiques de PP i Vox i "es deixa segrestar" per la pressió d'aquests dos partits. 

 

A la fotografia principal, Toni Castellà i Assumpció Laïlla      ACN