Demòcrates, el partit sorgit de l’escissió d’Unió i que lidera Antoni Castellà, consultarà a les seves bases a través d’un vot electrònic i vinculant, el posicionament de la seva diputada a Madrid en relació a la investidura del nou president espanyol.

Aquesta formació compta amb un dels vuit diputats del grup de Democràcia i Llibertat (DiL) al Congrés. Es tracta d’Elena Ribera, que figurava com a número dos per Girona. Demòcrates, que ha pres aquesta decisió en el marc del seu primer consell nacional, ja va utilitzar aquest sistema de consulta a l'hora de presentar-se en coalició amb Convergència dins les sigles DiL a les eleccions del 20D.

Aquesta és una de les decisions adoptades en el primer consell nacional que ha celebrat el partit. “Mai des de Demòcrates direm que No a la possibilitat de votar, però no aturarem el procés esperant-ho. Qualsevol candidat a Madrid comptarà amb la nostra escolta si accepta un referèndum vinculant i amb calendari”, ha assegurat Castellà.

Tot i la voluntat de consultar les bases, Castellà ha insistit en la necessitat que hi hagi una acció conjunta dels diputats catalans a Madrid i ha celebrat la decisió dels grups parlamentaris de DiL i ERC en aquest sentit.

Medalla Carrasco i Formiguera

El consell nacional, que presidirà Joan Rigol, ha aprovat igualment que serà Demòcrates de Catalunya qui concedirà la Medalla Carrasco i Formiguera. Així ho ha proposat la família de l’històric dirigent democristià després de recuperar per via administrativa aquest reconeixement que tradicionalment atorgava Unió.

El consell ha servit així mateix per reclamar que s’activi la mesa de partits per l'Estat propi, ampliant-la més enllà de les formacions que han participat en el full de ruta del procés constituent. En concret, proposa incorporar-hi Catalunya Sí que Es Pot i l’entorn de Barcelona En Comú, dins l’objectiu d’eixamplar la base social de l’independentisme.