Demòcrates, que es va presentar a les eleccions amb Junts, ha avisat que deixarà de donar suport al Govern si la proposta del president de la Generalitat, Pere Aragonès, substitueix l'acord de legislatura. En un comunicat, el partit liderat per Antoni Castellà, situa la conferència d'Aragonès, sota el títol "Avancem", de dilluns en una "estratègia personal i de part". I afegeix que no és de l'independentisme sencer. En aquest context, Demòcrates reclama que es compleixi amb l'acord de legislatura i se situï l'1-O com a "com denominador". El Comitè Demòcrata Nacional es va reunir aquest dimarts, 15 de febrer, i consideren, que un full de ruta com el que va presentar Aragonès aquest dilluns amb motiu de la celebració del primer aniversari de les eleccions forçades per l’Estat espanyol, "aspira als màxims recursos, un autogovern ple i del dret a decidir, és situar el país 10 anys enrere", així mateix, replica que els indults "no són una conseqüència de l'estratègia de diàleg" i demana respecte per a la posició de l'exili. 

 "Catalunya sencera"

Democràtes reclama que emprar el relat de la "Catalunya sencera" i reclamar una mobilització ciutadana és contradictori amb l'acció de prohibir manifestacions com la de "Meridiana Resisteix" o personar-se contra represaliats que lluiten per l'alliberament nacional del país, entre d'altres. D'altra banda, considera que el fracàs de l’estratègia de diàleg "és un fet objectiu: els indults no són conseqüència d'aquesta, són només una gràcia condicionada a la no reincidència". Considera que l'exili ha produït l'únic èxit objectivable fins ara, "és un error greu condicionar el procés d'alliberament nacional a uns indults dels exiliats". Així mateix, reclama que cal respectar la posició de l'exili de no acollir-se a un procés d'aquest tipus.

En aquest comunicat el partit recorda que "la unitat és imprescindible", i per això cal situar el Primer d'Octubre com el comú denominador de l'inici cap a la Independència, de partits i entitats. Només una resolució del Parlament de Catalunya pot anul·lar el mandat parlamentari del 27 de setembre de 2017. "Reclamem complir amb l'acord de legislatura i situar la conferència del MHP Aragonès "Avancem" en una estratègia personal, de part, i no de l'independentisme sencer", han reclamat Democràtes. "Si aquesta proposta del MHP Aragonès substitueix l’acord de legislatura, Demòcrates deixarà de donar suport al Govern". En aquest sentit, la formació demòcrata li ho traslladarà al MHP Aragonès en la ronda de contactes que iniciarà aviat. 

Rebuig a l'estratègia

L'avís d'aquest dimecres per part de Demòcrates, s'ha sumat al que ja han fet altres partits arran de la conferència del president Pere Aragonès aquest dilluns. Des de Junts per Catalunya hi van trobar a faltar manca de concreció i des de la CUP critiquen que no va dir res que faci pensar que les coses es mouran. Per altra banda, l'Assemblea Nacional Catalana avisen a Aragonès que no participaran en l'estratègia que va plantejar, consistent a reactivar la força del sobiranisme per obligar l'Estat a moure's: "No participarem en una unitat d'acció i de mobilització al voltant de l'estratègia plantejada per part del president de la Generalitat, que, a més, no ha estat consensuada en cap espai. Els comuns han instat Aragonès a escollir entre diàleg o seguir l'estratègia de Junts per Catalunya i també escollir entre "tirar endavant transformacions o seguir amb macroprojectes fracassats". És així com Jéssica Albiach ha exigit valentia a Aragonès i li ha demanat deixar de mirar cap a Junts. La dreta espanyolista també ha carregat durament contra Aragonès, Vox, Ciutadans i el Partit Popular han criticat la Conferència que va pronunciar aquest dilluns el president de la Generalitat al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) per fer balanç de l'actual legislatura. El diputat de Vox al Parlament, Joan Garriga, ha considerat una "autèntica burla" que el cap de l'executiu volgués referir-se a la Catalunya sencera en el seu discurs.