Els ciutadans afectats per les càrregues policials de l'1-O s'han agrupat en una nova associació, Democràcia i Justícia per Catalunya, per defensar els seus drets tants dins de l'Estat espanyol com en instàncies internacionals. Aquesta entitat, que s'ha adscrit al registre de les Nacions Unides, portarà el cas també al Comissionat de Drets Humans de l'ONU.

"Serà la primera associació que farà denúncies a instàncies internacionals en defensa dels ciutadans. Fins ara aquestes denúncies eren pels presos i exiliats. Serà la primera vegada que s'empodera ciutadans per acreditar que l'Estat espanyol vulnera drets fonamentals d'expressió i manifestació", ha assegurat una de les responsables de l'entitat, Núria Garrido, durant l'acte de presentació que s'ha fet aquest divendres a l'Ateneu de Barcelona.

Garrido ha explicat que presentaran denúncies de tortura i tracte denigrant i de vulneració del dret de participació política, i ha avançat que abans del 24 de juny portaran un informe davant l'Alt Comissionat de Drets Humans per a l'elaboració de l'informe EPU (Exàmen Periòdic Universal) a què sotmet periòdicament els estats membres de l'ONU.

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, que ha participat en l'acte de presentació, ha subratllat la importància de les actuacions a l'exterior. "Aquesta iniciativa de portar accions ofensives és fonamental, perquè és importantíssim que no estiguem només resistint, sinó que ataquem, perquè la vulneració de drets fonamentals és enorme", ha advertit.

La responsable de l'entitat independentista ha destacat que el resultat d'aquestes iniciativa no és només aconseguir "democràcia, justícia i reparació" de manera individual sinó també reforçar "la causa del dret a l'autodeterminació de Catalunya".

També l'advocat Àlex Solà, que forma part de l'equip que defensa Jordi Cuixart en el judici al procés, ha destacat el paper d'aquestes inicitatives. "Hem conegut la repressió, amb majúscules, i això continuarà i continuarà si no es para el camí cap a la emancipació democràtica, i si es para, també", ha advertit.

En l'acte hi ha intervingut també el director de l'oficina de drets Civils i Polítics, Adam Majó, i alguns dels afectats per les càrregues policials, que han explicat com els va afectar la intervenció policials i les seqüeles permanents que els han provocat.