La Sala Penal del Tribunal Suprem demana a Manos Limpias una fiança en metàl·lic de 20.000 euros per exercir l'acció popular contra Joan Manel Abril Campoy, el magistrat instructor al TSJC de la causa contra l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, i altres exalts càrrecs per la celebració de consulta del 9-N del 2014.

L'alt tribunal imposa aquesta fiança abans de prendre la decisió sobre si admet la querella de Manos Limpias contra el magistrat per prevaricació en la instrucció i apunta que la quantitat fixada haurà de ser abonada en tres dies per poder prosseguir la seva tramitació de l'assumpte.

El tribunal ha pres aquesta decisió perquè "alguns membres del sindicat Manos Limpias estan essent investigats per delictes greus, entre altres, el d'extorsió i el de pertinença a organització criminal, els quals haurien estat comesos, precisament, en relació a l'actuació com a acusació popular de la citada entitat en processos penals". A més, afegeix que la quantia fixada en concepte de fiança "està a l'altura de les responsabilitats" que requereix el sindicat.

La fixació de la fiança no s'estableix "simbòlicament", segons s'apunta a l'acta, sinó en relació a la naturalesa dels fets perseguits i a l'innegable interès públic que existeix per a la seva persecució, responent a més a les exigències de moderació i de facilitació d'accés a la jurisdicció que contempla la legislació reguladora de l'acció popular.