Queda menys d'una setmana perquè finalitzi l'estat d'alarma i la conseqüència directa que més de corcoll porta a tots els presidents de les comunitats autònomes de l'Estat espanyol, és el toc de queda que finalitza el 9 de maig. Més enllà de la improvisació que la Covid-19 i els governants ens han instaurat, l'evolució de la pandèmia a cada territori marca el sí o el no davant d'aquesta mesura que, acabarà recolzada si la proposa qualsevol govern, per un jutge.

A Catalunya, la portaveu en funcions del Govern, Meritxell Budó, ha donat moltes esperances per l'alleugeriment: "En el moment que estem ara, ens fa pensar que si l'Estat aixeca l'estat d'alarma, no necessitarem aplicar mesures addicionals, només si les dades continuen com ara", en declaracions aquest matí a TVE

El País Valencià

Ara bé, altres comunitats amb una situació més favorable i amb menors contagis que Catalunya, es mostren reticents. El president del País Valencià, Ximo Puig, ha avisat aquest dilluns en roda de premsa: "No passarem a zero restriccions" i demana "prudència" davant d'un escenari sense toc de queda ja que "queda per endavant una setmana complicada". De moment, està marcat de les 22h fins a les 6h del matí següent i tan sols ha confirmat el final del tancament perimetral.

Així doncs, Puig contradiu les directrius socialistes del seu partit marcades des del govern central de Pedro Sánchez: "Som la comunitat autònoma amb menys risc per les mesures i el sistema de rastreig que hem marcat. Per tot això, és un moment de reflexió i situar com serà la desescalada, no serà disruptiva. Aquesta setmana tindrem els informes que ens situaran". I apunta el proper estiu com "el moment de màxima normalitat" perquè "el mes de maig és fonamental".

Castella-la Manxa

Un altre socialista, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, tampoc és partidari d'oblidar-se del toc de queda que proposa Sánchez amb el comiat de l'estat d'alarma: "Independentment del final del confinament autonòmic, se sol·licitarà un paraigua constitucional que ens doni un equilibri prudent entre mesures de restricció i avançar cap a la vida normal". Però és contundent en l'avís: "No es pot passar de 100 a 0 ni de 0 a 100, cal fer un plantejament de desescalada ordenat". 

País Basc

El lehendakari Iñigo Urkullu ha estat el més crític amb el final de l'estat d'alarma. El PNB insisteix en mantenir la mesura i treballa en un marc normatiu per seguir prorrogant el toc de queda marcat a partir de les 22h i amb el tancament per activitat a les 21h. És la comunitat que més llits ordinaris ocupats té per pacients amb coronaviurs, el 16%, tot i que a les UCI, la situació és més favorable, amb un 37%, que altres zones com la Rioja. Malgrat tot, continua sent dels pitjors escenaris actuals.

El Principat d'Astúries

Un altre socialista, el president del Principat d'Astúries, Adrián Barbón, crida a la prudència. En aquest cas, admet que la millora de les dades comportarà ser més flexibles però no obre la porta de forma taxativa al final del toc de queda. Astúries va ser la primera a liderar el ritme de vacunacions gràcies a un ambiciós pla que es va posar en marxa amb l'arribada de les primeres dosis. Els percentatges de població ja inoculada són dels més elevats de l'Estat però continuen les mesures: adaptar horaris i restriccions de forma quirúrgica depenent de les taxes per cada municipi.

Múrcia

El govern popular encara s'ho està pensant però han lamentat el final de l'estat d'alarma. Per fer el canvi de forma gradual, ja va avançar el relaxament la setmana passada. Així doncs, ara el toc de queda comença a la mitjanit i també s'han ampliat els aforaments per casaments i comunions.

Navarra

El govern de Navarra és conscient que la situació a les UCI no és de les més favorables, sobrepassa el 28% per pacients Covid-19 i se situa a la taula mitja-alta respecte les altres comunitats. Per això, ja han confirmat que treballen en la configuració d'un marc legal davant d'una "fràgil estabilització" i els "hospitals molt pressionats". De moment, el toc de queda va de les 23h a les 6h.

La Rioja

És de les pitjors comunitats a nivell de pressió hospitalària. Pràcticament té el 40% de llits UCI ocupats per pacients Covid-19 i la situació és de les pitjors que es recorden en molts mesos. Malgrat tot, la seva presidenta Concha Andreu havia estat molt crítica en el passat amb "l'ús polític de l'estat d'alarma" i ara demana observar la situació i veure les decisions de les altres comunitats per acabar de decidir-se.

Qui veu amb bons ulls el final del toc de queda?

Més enllà d'aquestes comunitats, independentment de la situació pandèmica, podem corroborar que les decisions no van en paral·lel al percentatge de contagis de cadascuna d'elles. D'altra banda, alguns veuen prioritats en aspectes més rellevants, abans del toc de queda. Per exemple, des d'Andalusia obren la porta a aquesta mesura però lamenten que amb el final de l'estat d'alarma no es podran decretar mesures prou restrictives per limitar l'aforament a les platges. Mentre que la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, demana posar l'accent en el control dels ports i aeroports per aturar l'arribada de nous contagis.

Les comunitats que ja s'han mostrat favorables públicament a aixecar el toc de queda són Extremadura, Cantàbria, l'Aragó, Galícia i, òbviament la Comunitat de Madrid si la presidenta després del 4 de maig, continua sent Isabel Díaz Ayuso. I d'altres, que encara s'ho pensen, com les Canàries on tenen també la por al cos amb el control aeri i marítim o Castella i Lleó que recorda aplicar un semàfor verd depenent de cada zona.

Fotografia de portada: imatge de recurs d'una terrassa oberta d'un bar a Madrid.