La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha negat que hi hagi "gestos" als independentistes en la decisió de l'Advocacia de l'Estat de no qualificar de rebel·lió els delictes per al vicepresident Oriol Junqueras i els consellers pel cas de l'1-O. 

Ho ha dit en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on Delgado ha subratllat que l'Advocacia de l'Estat ha actuat sota criteris de "professionalitat" basant-se en "paràmetres tècnics i jurídics" i, per tant, ha insistit, "no és una qüestió de gestos". Delgado també ha afegit que "a l'estat espanyol hi ha separació de poders". 

A la pregunta dels periodistes de si aquesta decisió podria afectar el suport dels independentistes als pressupostos generals, Delgado s'ha limitat a dir: "Serveixi o no serveixi, no en tinc ni idea". 

L'indult no implica el perdó

Per la seva banda, la vicepresidenta Carmen Calvo ha recalcat que l'indult "no implica el perdó del delicte" comès i ha subratllat que és "una figura constitucional", per la qual cosa entén que per prohibir que es concedeixi per sedició o rebel·lió ―com defensen el PP i Ciutadans (Cs)― s'hauria d'emprendre "una reforma important".

En la roda posterior al Consell de Ministres, en la qual s'han abordat les penes que demana l'Advocacia General de l'Estat sobre els líders empresonats del procés, la vicepresidenta ha criticat la proposta no de llei registrada al Congrés per Cs en aquest sentit i ha acusat la formació taronja de "sobreactuar" i d'emprar iniciatives parlamentàries de manera "precipitada".

Calvo ha recordat que precisament aquesta setmana ha arrencat a la cambra baixa, arran d'una proposició de llei del PSOE, la reforma de la Llei d'Indults de 1870, en la qual el PP va presentar una esmena que té com a objectiu prohibir el perdó als condemnats per aquests delictes.

"Tothom esperaria que els partits es comportessin amb la lleialtat corresponent", ha apuntat Calvo, que li ha retret a Cs el registre d'una proposició no de llei quan aquest tema ja està sent debatut, tot i que aquest tipus de proposta "no té cap transcendència jurídica".