La delegació del Govern a Brussel·les ha obert una exposició del muntatge 'Presos polítics a l'Espanya contemporània'. L'obra de Santiago Serra que va ser vetada de la Fira Arco el 2018, a instàncies d'Ifema.

L’any 2018, els responsables de la fira Arco van decidir retirar l'obra de Serra perquè "perjudicava el conjunt dels continguts" en exposició. Ara, la Generalitat ha obert l'Espai Catalunya Europa fins al 29 d'octubre perquè es pugui gaudir del muntatge contra els presos polítics.

Presos polítics Santiago Serra

L'obra a l'espai de la delegació del Govern

S'exhibeixen 24 retrats de persones que, segons l'artista, han sigut detingudes o condemnades per la seva ideologia, especialment d'esquerres. Entre les fotografies podem trobar als presos indultats: Oriol Junqueras, Jordi Cuixart o Jordi Sánchez.

govern

La direcció és la Rue de la Loi / Wetstraat, 227 (Brussel·les) i per gaudir de l'exposició cal demanar cita prèvia a events_eu@gencat.cat

Censurar o dimitir

L'obra de Sierra va sentar com una puntada al cul al museu madrileny. Clemente González Soler, el president del comitè executiu de l'Ifema, on s'allotja la fira Arco, va amenaçar de dimitir si no se'l permetia censurar l'obra de Santiago Sierra. González Soler va ser advertit que la seva mesura seria molt criticada pels representants al consell executiu de l'Ajuntament de Madrid i de la Fundación Montemadrid.

La reunió en què es va discutir l'afer es va celebrar tan aviat com es va saber que la galerista havia despenjat l'obra de Sierra davant les pressions de González Soler. L'Ajuntament de Madrid i la Fundación Montemadrid van demanar una rectificació immediata, però González Soler va amenaçar de dimitir i va tenir el suport de la Comunidad de Madrid i de la Cambra de Comerç madrilenya (que tenen una participació majoritària a l'Ifema).

Davant aquesta situació, el president de l'organització va mantenir la seva posició i no va rectificar. La presidenta de la Comunidad de Madrid, posteriorment, va desmarcar-se de la posició de González Soler.

La Fira de Madrid

Per mitjà d’un comunicat, la Fira de Madrid va assegurar que la petició de retirar l’obra, “en cap cas perseguia exercir cap censura a la creació”, raó per la qual va demanar “sinceres disculpes davant de la controvèrsia que s’ha produït conseqüència de la petició a una galeria per a la retirada d’una obra".

El posicionament d’Ifema va arribar després que el Govern espanyol es desmarqués de la decisió de censurar una obra concreta i, de fet, la fira de Madrid va intentar recordar que més enllà de la petició que va fer de retirada, va considerar que és el Comitè Organitzador d’Arco “l’únic òrgan competent en l’avaluació dels continguts”, és a dir, es treu de sobre la responsabilitat última de decidir retirar l’obra.

Imatge principal de l'obra de Santiago Sierra