Els degans dels col·legis d'advocats de Madrid, José María Alonso, i de Barcelona, Maria Eugènia Gay, han defensat aquest dimecres l'acostament dels presos polítics a presons catalanes per reforçar el dret de defensa. Així ho han manifestat tots dos en roda de premsa al final de la reunió que han mantingut a la seu del Col·legi madrileny i després han subscrit un comunicat conjunt.

En el comunicat es diu que "en una situació com l'actual, tan necessitada d'impulsos cívics i institucionals que vagin en la línia de restar tensió i crispació, l'Advocacia pot ajudar des de la seva força, no només de nombre, a fer aflorar i conquistar espais d'entesa i a arbitrar vies de sortida a processos de conflicte".

Els dos degans han afegit que "com a lletrats elevarem la veu de l'Advocacia amb més nitidesa i abast que en el passat sentint-nos especialment concernits i compromesos amb la defensa dels principis i valors democràtics en els quals es fonamenta l'Estat de dret perquè som un element indispensable per a la concòrdia i la convivència ciutadana".

En declaracions als periodistes, Maria Eugènia Gay ha manifestat que un trasllat dels presos a Catalunya i en concret a Barcelona, on són els seus advocats, suposaria reforçar el dret de defensa. I, de la seva banda, José María Alonso ha comentat que "després d'una desgràcia familiar i una malaltia la situació de presó és la més difícil per a una persona i llevat que calgués" mantenir la situació actual ha compartit l'opinió que "seria positiu que estiguin més prop dels seus advocats i les seves famílies".

Maria Eugènia Gay ha dit que "estem passant moments de crisi i és necessari un replantejament del que suposa la convivència, el diàleg i la pau social" per la qual cosa estima que col·legis tan forts com els que representen han de tenir un "paper rellevant" en qüestions com la defensa de l'Estat de dret, la democràcia i la Constitució. Gay també ha recalcat que "l'Advocacia és fonamental per salvaguardar l'Estat de dret i hem de fer una reflexió del plantejament que hi ha d'Espanya que passa pel diàleg i l'entesa" i "els estadistes sabran".

José María Alonso ha destacat que els col·legis d'advocats de Madrid i Barcelona representen uns cent mil dels més de dos-cents mil lletrats de tot Espanya. "Els advocats volem donar un exemple d'entesa i diàleg i servir d'exemple al conjunt de la societat", ha abundat.

D'altra banda, el degà del Col·legi d'Advocats Madrid ha mostrat la seva disposició a mantenir una reunió conjunta amb la seva homòloga de Barcelona i amb la nova ministra de Justícia, Dolores Delgado, per abordar qüestions que consideren urgents com la llei del dret de defensa i el torn d'ofici.