El ministeri de Defensa ha rectificat aquest dijous i permetrà l’accés a la Residencia Militar Guadarrama a un equip d’investigadors que treballa en la recerca de les restes de Josep Sunyol i Garriga, president del FC Barcelona i alhora diputat d’ERC, que va ser afusellat per un escamot de militars colpistes en les primeres setmanes de la Guerra Civil Espanyola. Aquesta decisió, que ha avançat Catalunya Informació, arriba pocs dies després que el mateix ministeri hagués vetat l’entrada dels investigadors al recinte militar, malgrat que comptaven amb tots els permisos necessaris, inclòs el preceptiu del govern de la Comunitat de Madrid.

Amb aquest gir de guió, l’equip que porta a terme la investigació per trobar les restes del president afusellat, i que disposa de l’aval de l’actual president blaugrana, Joan Laporta, té via oberta per accedir al lloc on se sospita que es troba la tomba de Sunyol per confirmar o desestimar la seva hipòtesi, més de vuitanta anys després del seu assassinat. Sunyol va ser afusellat, juntament amb tres persones més el 6 d’agost del 1936, quan va ser detingut per paramilitars feixistes quan el vehicle on viatjava Sunyol va traspassar la línia del front a la serra de Guadarrama i va caure en mans dels colpistes.

Sunyol viatjava amb el periodista esportiu Pere Ventura i Virgili (redactor de ‘La Rambla’), un tinent de l’exèrcit republicà i el xofer de l’automòbil en què viatjaven i quan van ser identificats com lleials al govern legítim van ser assassinats. Dècades més tard, un equip d’investigadors creu que té prou indicis per considerar que les restes de Sunyol són en uns terrenys concrets de la província de Madrid, dins de la Residencia Militar Guadarrama, però fins fa uns dies es trobaven que el ministeri de Defensa els negava l’entrada tot i que el nou marc legal obert amb la llei de Memòria Històrica, impedeix que se’ls bloquegi l’accés.

Permís de Díaz Ayuso

De fet, l’equip de recerca havia superat tots els obstacles i ja comptava amb el permís necessari de la Comunitat de Madrid per realitzar les prospeccions, concedit pel govern d’Isabel Díaz Ayuso amb data 8 de setembre. El següent pas va ser contactar amb els responsables de la residència militar, que en un primer moment no van posar cap entrebanc a les prospeccions més enllà de demanar detalls pràctics com les persones que hi participarien, la maquinària prevista i la durada estimada. La sorpresa va arribar dies després quan una carta signada pel Ministeri de Defensa del 19 de setembre els negava l’entrada i exigia que la petició la formulés un familiar.

Davant aquesta situació, l’equip de recerca va presentar al·legacions argumentant que el fill del president afusellat, el col·leccionista d’art Josep Ildefons Suñol i Soler, mort el 2019, va deixar expressament mostres d’ADN per facilitar la identificació del pare i que és la Fundació Suñol, que administra el llegat del fill, qui coordina i signa els documents necessaris per avançar en la recerca de les restes de Josep Sunyol i Garriga. Finalment, la rectificació de Defensa ha obert el camí a recuperar les restes del president del Barça afusellat, un tràgic destí compartit amb Lluís Companys, president de la Generalitat també afusellat pel feixisme.