Fa tot just un mes, el pare i la dona d'Oriol Junqueras van presentar al jutjat de Manresa una petició perquè el líder d'ERC pogués sortir en llibertat a través d'una figura legal, l'habeas corpus, al·legant que és víctima d'una detenció il·legal. La sol·licitud no va durar ni cinc hores. La jutgessa la va desestimar, amb l'argument que ja està condemnat amb sentència ferma. Ara, la defensa de l'exvicepresident ha recorregut aquella decisió. 

L'habeas corpus és una figura jurídica que preveu que un detingut pugui comparèixer davant el jutge instructor perquè ordeni la seva posada en llibertat immediata en cas d'estimar que el seu arrest ha estat arbitrari. En el seu escrit, la jutgessa explicava que no era el cas, perquè Junqueras és a la presó arran de la sentència del passat 14 d'octubre. 

La família i la defensa de Junqueras, en canvi, entenen que després del veredicte del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, segons el qual tenia immunitat com a eurodiputat des del moment de la proclamació dels resultats de les eleccions, el seu empresonament és irregular, perquè caldria haver demanat un suplicatori a les institucions europees per poder-lo jutjar.

"Aquesta magistrada pot tenir o no dubtes sobre l'abast de la immunitat parlamentària europea declarada pel TJUE, però el que no pot fer és privar del debat sobre la il·legalitat d'una privació de llibertat que es titlla d'irregular", afirma el recurs. Afegeix que les resolucions de la justícia europea primen per sobre del que puguin dictar els tribunals espanyols. I explicita que "mantenir una persona a la presó o continuar les actuacions judicials una vegada ha estat escollit eurodiputat sense l'autorització del Parlament Europeu implica una vulneració de la seva immunitat i dels seus drets fonamentals a la llibertat, al judici just i a la representació política". 

En aquest nou escrit, doncs, Andreu Van den Eynde posa l'èmfasi en la vulneració de drets fonamentals del seu client i alerta del "dany irreparable" que això pot suposar.