Tres vaixells de guerra de l'Armada espanyola, la fragata Navarra i els caçamines Segura i Sella, atracaran aquest dimarts al Port de Barcelona. Tot i que la presència d'aquests tres barcos es relaciona amb la celebració, a partir de l'11 d'octubre, del Saló Nàutic, la seva arribada coincideix amb la compareixença del president Carles Puigdemont al Parlament de Catalunya, amb la possibilitat de declarar la independència sobre la taula i amb una important escalada de la tensió arran de la violència policial desfermada el passat 1 d'octubre.

Segons ha avançat el portal Defensa.com, els tres vaixells formen part del desplegament de l'Armada en ocasió del Saló Nàutic Internacional de Barcelona, que se celebra entre els dies 11 i 15 d'octubre, i estava previst amb anterioritat a la complicació actual de la situació política.

Amb tot, l'any 2016 la fira es va circumscriure a la presència dels caçamines, Tambre i Turia. L'enviament de la fragata és, doncs, una novetat, especialment tenint en compte el moment polític actual i el fet que es tracta d'un tipus de vaixell de grans dimensions, amb una tripulació de més de 200 persones, inclosa una dotació d'Infanteria de Marina.

Els vaixells de l'Armada atracaran al Port Vell i, en el marc del Saló Nàutic, està previst que es desplegui una carpa informativa sobre les operacions en què participa l'Armada. A la fira nàutica també es preveu la presència de l'almirall cap de l'Estat Major de l'Armada, Teodoro López Calderón.

Cal tenir en compte igualment que el Port de Barcelona està sota control directe de l'Estat i que aquests dies hi ha dos creuers de grans dimensions allotjant els milers de policies i guàrdies civils que van participar en la repressió policial del referèndum, que va causar gairebé 900 ferits el passat 1 d'octubre.

Augment de la presència militar

L'enviament d'aquests vaixells se suma al discret, de moment, augment de la presència militar espanyola a Catalunya, amb l'arribada fa poc d'unitats logístiques de l'Exèrcit de Terra a Sant Boi de Llobregat per donar suport al desplegament policial acantonat a Catalunya.