L'esborrany de la Llei de transitorietat jurídica que prepara la Generalitat preveu que si el govern de Mariano Rajoy impedeix el referèndum, la també coneguda com la llei de ruptura entrarà en vigor immediatament amb una declaració unilateral d'independència (DUI).

Segons la informació que aquest dilluns publica el diari El País, l'esborrany de la Llei de transitorietat jurídica estableix una república parlamentària a Catalunya, assenyala qui tindrà la ciutadania i determina un "ferri control" dels jutges per part de la Generalitat.

A més, sempre segons la informació del diari citat, la llei de ruptura estableix l'"apropiació dels béns de l'Estat espanyol a Catalunya, així com el traspàs de funcionaris i fixa una pregunta per a un referèndum: "Vol que Catalunya sigui un Estat independent d'Espanya?".

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, viatja aquest dilluns a Madrid per protagonitzar una conferència en la qual llançarà al president del govern, Mariano Rajoy, la que pretén ser una oferta final per negociar un referèndum pactat sobre el futur polític de Catalunya.

Ho farà des de l'Auditori Caja de Música del Palacio de Cibeles i sota el títol "Un referèndum per a Catalunya. Una invitació a un acord democràtic", acompanyat pel vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva.

El Govern ho nega

El Govern català nega que aquesta informació sigui certa i diu que pertany a un esborrany de llei antic. Per la seva banda, el portaveu del grup parlamentari de Junts Pel Sí, Jordi Turull, comparteix l'afirmació i "desmenteix" l'existència de la llei. Afegeix que "en el moment que la llei es faci pública tothom ho podrà comprovar".

Fonts del Govern han explicat a El Nacional  que molts juristes fa molt de temps que estudien totes les possibilitats legals per fer el referèndum amb les màximes garanties. "No podem confirmar ni desmentir si aquest és un dels esborranys. De tota manera, la nostra prioritat total és fer el referèndum i fer-lo acordat, això és el que és rellevant".

JxSí també

Junts pel Sí ha volgut deixar clar en un comunicat que "l'única via que té sobre la taula el grup parlamentari és fer el referèndum", i ha insistit que la seva prioritat continua sent "pactar-lo amb l'Estat espanyol". Ara bé, també asseguren el següent: "Si l'Estat impedeix als ciutadans de Catalunya el dret a votar en un referèndum, no quedarà més alternativa que dotar-nos dels mecanismes legals que ens permetin celebrar-lo".

Per tot això ha volgut deixar clar el següent: "S'ha treballat amb molts documents i esborranys, però volem deixar clar que el document publicat avui no té res a veure amb les versions actuals amb què es treballa. De tota manera, recordem que la prioritat total de Junts pel Sí és fer el referèndum i fer-lo acordat, això és el que és rellevant".