La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha sortit en ple debat de política general, mentre a l'hemicicle intervenia el portaveu del PNB, Aitor Esteban, a intentar frenar la imatge que es va imposar ahir al ple del Congrés i que responsabilitza el PSOE i el seu candidat, Pedro Sánchez, de la dificultat per tancar un acord d'investidura.

Calvo ha assegurat en declaracions a peu dret al pati del Congrés que els socialistes es van veure sorpresos ahir per la intervenció de Pablo Iglesias i l’ha responsabilitzat de posar “en situació més complicada la pròpia negociació”. 

La número dos del Govern ha explicat que ahir va parlar amb Pablo Echenique abans de començar el debat d'investidura, després que diumenge a la nit havien plantejat una darrera proposta, i que la posició de Podemos que li va traslladar va ser "tornar a començar des del principi de dos dies enrere". "Això va passar 20 minuts abans de començar el debat d'investidura. Després vam trobar la intervenció d'Iglesias", ha reblat.

No ha volgut detallar aquesta darrera proposta tot i que ha recordat, pel que fa les persones, que Podemos va posar damunt la taula que "era molt important que una persona per a ells molt important en el seu lideratge estigués al govern i això va ser acceptat" mentre que, en relació a les matèries de govern que se'ls ofereix, ha explicat que "s'està fent una oferta per a fer política molt important de manera molt respectable als perfils que representa el seu projecte polític".

“Hem fet propostes raonables, sempre respectuosa amb l’altra part”, ha explicat la número dos de l’executiu després d'assegurar que des del primer moment s'han assegut a negociar amb la formació morada.

Ha ha subratllat la necessitat de continuar negociant per garantir la tranquil·litat i estabilitat necessària per fer un Govern. "Seguim disposats a parlar en la mesura en què les dues parts tinguin la mateixa disposició. Hem posat damunt la taula polítiques molt importants, en àrees molt atractives en el que diem polítiques socials i d'esquerres", ha garantit. 

La vicepresidenta ha rebutjat els retrets que la proposta que es fa a Podem és d’elements decoratius o menors -"les polítiques que fan el dia a dia per a la vida dels ciutadans, per als socialistes són majors. Nosaltres no tenim mai polítiques decoratives", ha insistit-, però també ha insistit que amb els diputats de Pablo Iglesias el PSOE encara no disposa de suficient majoria per governar, ni tant sols per investir el president, i que caldrà tirar endavant les diferents votacions de la legislatura. 

La dirigent socialista ha acabat advertint que: "tothom haurà d'assumir si portem aquest país a una situació de no govern".