Debat obert sobre la investidura de Pedro Sánchez a poc més de quinze dies per a la votació. En una taula rodona sobre "les esquerres en un país estrany" organitzades per CCOO en el marc de la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya, ERC, comuns i PSC han reflexionat sobre el futur govern d'Espanya, en un debat en què també ha participat la CUP, i en què també s'ha tractat el conflicte català i unes eventuals eleccions a Catalunya. 

En aquest marc el líder d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha defensat que Esquerra i el PSOE haurien de poder "seure i parlar" després d'haver guanyat "incontestablement" a Catalunya i a Espanya en les eleccions del 28-A. Rufián ha defensat una relació "bilateral" i de "tu a tu" entre els dos i ha apostat per no parlar tant de les "propostes" que s'haurien d'exigir a Pedro Sánchez per permetre la investidura sinó de la seva "permanència". En aquest sentit ha parlat que no només s'ha de parlar de "la solució del conflicte a Catalunya" sinó també de la crisi dels refugiats, de retirar les concertines a la frontera sud o de derogar la reforma laboral.

Rufian - ACN

Sobre el mateix punt, la presidenta dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha carregat contra l'estratègia de Pedro Sánchez de cara a la investidura, ja que ha assegurat que si la votació no és fins el dia 22 de juliol és perquè "intenta guanyar temps per veure si algú convenç Rivera i Ciutadans". En aquest sentit, ha acusat Sánchez de voler un "govern d'estabilitat" i d'apuntalament del règim" i l'ha instat a triar entre Cs o un govern que ajudi a trobar una "solució" a la crisi social i territorial.

En el seu torn, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha rebutjat una repetició electoral perquè considera que seria "tràgic" i que equivaldria a dir als ciutadans: "Torneu a votar, a veure si ho feu més bé". Per aquest motiu, Iceta ha defensat que avançar cap a un "acord programàtic i parlamentari" amb Podemos, que no inclogui la "coalició" però si la "cooperació", i ha instat a tots els partits "que considerin que el PSOE va guanyar" i vegin "mecanismes de confiança per formar un govern progressista" a votar a favor o abstenir-se. 

Pacte d'esquerres a Catalunya?

Pel que fa a Catalunya, Rufián ha vaticinat que la sentència serà "injusta" i estarà "blanquejada" pels mitjans de Madrid. En aquest sentit, ha avisat que "ho condicionarà tot" i ha recordat al Govern i a la resta de partits que els tocarà gestionar-ho amb "responsabilitat". Finalment, sobre unes futures eleccions a Catalunya, Rufián ha recordat que és competència del Govern decidir-ho, però ha defensat que "el futur d’aquest país passa per formacions de govern amb formacions polítiques que són aquí", i ha posat com a exemple els governs que es van formar a Badalona o Sabadell l'any 2015.

Per altra banda, Albiach ha defensat el dret a l'autodeterminació, però ha defensat que només es pot exercir "o per la força", que és "impossible", o amb la "negociació". En aquest sentit, ha donat suport a ERC, després que aquest dijous el president del Parlament, Roger Torrent, proposés un pacte de claredat. Albiach ha valorat positivament que ERC se sumi a aquesta proposta, que els comuns van portar fa mesos al Parlament, i ha demanat una reunió amb aquest grup per parlar-ne. 

Pel que fa a aquest pacte, la diputada de la CUP Maria Sirvent ha recordat que l'Estat espanyol "no és el Regne Unit ni el Canadà", per la qual cosa és escèptica sobre anar per aquest camí, i ha recordat a més que el govern espanyol ja ho ha rebutjat. En aquest sentit, ha qualificat de "fal·làcia parlar de diàleg" a l'Estat espanyol i ha alertat d'una campanya de "reestabilització".