Esbatussada i to agre en el primer debat electoral dels candidats a l'alcaldia de Barcelona, i que ha pronosticat un escenari incert després de les eleccions del 26. En el torn dels pactes, hi ha hagut vetos i pronòstics de pactes impossibles. Mentre Ernest Maragall (ERC) i Jaume Collboni (PSC) s'han vetat mútuament, Elsa Artadi (JxCat) ha insistit a pronosticar "tripartit" d'esquerres. Davant aquesta situació, Maragall ha insistit buscar de nou el suport d'Ada Colau (comuns) com a Artadi, que també s'han vetat mútuament. Així doncs, més enllà de les propostes de ciutat, el debat organitzat per Betevé i la FAVB ha servit per evidenciar que no serà fàcil la construcció d'un nou govern a la ciutat.

En aquest sentit, Collboni ha aprofitat un dels últims torns d'intervenció per deixar clar a Maragall que no compti amb els seus vots per fer-lo alcalde perquè "vol posar Barcelona al servei de l'independentisme i del procés", una afirmació que Maragall ha volgut rebatre dient-li que tampoc li demanarà el seu suport.

Artadi, poc abans, havia defensat que tenir un alcalde independentista a la capital catalana passa per JxCat i havia assegurat que Maragall prefereix Colau i un "tripartit". El candidat dels republicans, per la seva banda, ha afirmat que no pactarà amb cap partit que no defensi la llibertat i ha insistit en què no ve a pactar amb Colau sinó a "substituir-la".

En el debat, celebrat a l'edifici Mediàtic i que ha durat gairebé tres hores, hi han participat els set candidats a l'alcaldia que tenen representació actualment a l'ajuntament, menys un. No hi ha pogut ser el candidat de JxCat, Joaquim Forn, empresonat des de fa un any i mig per l'1-O, i que ha estat substituït per la seva número dos, Elsa Artadi. De fet, tant els independentistes, com també Ada Colau, han volgut començar el debat denunciant la situació de Forn i la resta de presos. 

Colau defuig els problemes i acusa el Govern

Més enllà de la política de pactes, el debat l'han centrat els dos candidats que van primers a les enquestes, Colau i Maragall, que han rebut la majoria d'atacs de la resta d'alcaldables. El candidat més desubicat ha estat clarament Manuel Valls (candidat amb el suport de Cs) que ha defugit la majoria dels temes de ciutat i els ha intentat derivar cap al procés. Una estratègia que en gran part també ha utilitzat Collboni i Josep Bou (PP).

L'espai televisiu ha tingut sis blocs diferents sobre preocupacions que preocupen els veïns com l'habitatge, les polítiques socials, el turisme o la seguretat. Tots els partits han culpat a Colau dels problemes de la ciutat, acusant-la de no haver estat el "canvi" que pregonava i de no haver complert el seu propi programa, mentre Colau s'ha tret les culpes de sobre i ha acusat la Generalitat i al govern de l'Estat de no assumir les seves competències en polítiques socials o d'habitatge. Unes acusacions, en el cas  del Govern, que tant Maragall com Artadi, tots dos exconsellers, han intentat desmuntar.

Valls (i el bloc 155) forcen parlar del procés

Ciutadans, PSC i el PP, l'anomenat bloc del 155, han aprofitat el debat per criticar els independentistes, especialment al candidat d'ERC, Ernest Maragall, i per alertar dels perills que sigui alcalde. La màxima expressió d'aquestes crítiques les ha liderat Manuel Valls, que ha assegurat que si Maragall lidera la ciutat, serà un "perill" i un "desastre", li ha retret la fugida d'empreses i ha assegurat que no poden lluitar contra la pobresa "amb una Barcelona fora d'Espanya i de la pobresa". Valls ha intentat portar la majoria de temes cap al debat sobre la independència, fins a tal punt que la conductora del debat, la periodista Eva Arderius, li ha retret al candidat que no parlés de la ciutat

També Collboni ha volgut desmarcar-se dels independentistes, i a més d'assegurar que no pactarà amb ells, ha defensat que "el progrés separatista és incompatible amb progrés social". A més, ha retret a Maragall que ERC governi la Generalitat amb "la dreta nacionalista que retallava", en referència a JxCat i a l'espai exconvergent. Bou, que anava a remolc de Valls per demostrar que és més de dretes i antiindendentista que ell, també ha retret a ERC i JxCat la fugida d'empreses i ha acusat Artadi de "mentir" per parlar del dèficit fiscal. El candidat socialista també ha volgut desmarcar-se de Valls titllant-lo de dreta. 

Poca sintonia independentista

La sintonia antiindependentista que s'ha notat en el sector unionista, no s'ha deixat veure entre l'independentisme. Més enllà de la denúncia de l'existència de presos polítics i exiliats i la repressió, que ha estat comuna, no s'han pogut veure punts d'acord entre les formacions i, és més, s'ha vist un to dur entre elles. Artadi ha intentat la confrontació amb els republicans en diverses ocasions, però Maragall l'ha ignorat i ha evitat entrar en el cos a cos amb ella. Només en un punt, cap al final del debat, l'alcaldable republicà no ha pogut evitar els atacs d'Artadi i ha qualificat de "vergonya" que li retregui que es referís a Forn com a "ciutadà empresonat" quan sempre ha defensat la seva situació de pres polític i n'ha reclamat la llibertat.

Anna Saliente (CUP), per la seva banda, s'ha mostrat distant amb tots candidats en tot moment, ha qualificat el Govern de coalició de la Generalitat de "desgovern" i ha tingut diverses enganxades tant amb Maragall com amb Artadi, com per exemple amb el cas de  la municipalització de l'aigua.

El debat ha durat gairebé tres hores, ha obligat als candidats a desgranar propostes de ciutat i ha parlar amb dades a la mà, i s'ha desenvolupat gairebé en la seva totalitat en català, malgrat que el candidat popular ha fet alguna intervenció en castellà per contrarestar el discurs de la CUP que defensava que el català sovint es una llengua minoritzada.