El ministre d'Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, ha aprofitat els poders que li dona l'aplicació del 155 i ha ordenat a la Generalitat intervinguda retornar a l'Aragó les obres del Monestir de Sixena. Es tracta de 44 peces que actualment són al Museu de Lleida.

Ho ha fet després de rebre i analitzar aquest dimarts el requeriment judicial que obliga a retornar els béns del Monestir de Sixena que es troben actualment a Catalunya. De Vigo ha donat instruccions als òrgans competents de la Generalitat intervinguda, a través de l'article 155 de la Constitució, per complir la sentència.

D'aquesta manera, De Vigo ha evitat recórrer la sentència del jutjat, com sí que havia fet anteriorment la Generalitat, i ha decidit ordenar el retorn dels béns a Aragó.

Segons fonts del ministeri, el ministre ha procedit "immediatament" a donar instruccions a la Conselleria de Cultura perquè es procedeixi al compliment de la sentència del Jutjat de Primera Instància número 1 d'Osca. També procedirà a sol·licitar la informació que aquest jutjat requereix respecte a la "ubicació exacta de totes i cada una" de les peces pendents de lliurament així com de la data que es procedirà al lliurament dels béns, i mitjans pels quals aquesta es farà efectiva.

"Tan aviat com es rebi contestació a l'esmentada sol·licitud d'informació, es procedirà a traslladar aquesta a aquest Jutjat", ha contestat el ministre al jutge, segons aquestes mateixes fonts.

De Vigo aprofita el 155

A mitjans d'aquest mes, el Jutjat de Primera Instància número 1 d'Osca va dictar una providència per la qual requeria el ministre d'Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, perquè ordenés el lliurament immediat de les 44 obres artístiques del Monestir de Sixena (Osca) dipositades en el Museu de Lleida.

El requeriment a Méndez de Vigo es produeix en ser responsable provisional de la Conselleria de Cultura de la Generalitat per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

La setmana passada, Méndez de Vigo ja va apuntar que hi havia hagut "molts recursos" contra els requeriments judicials que obligaven al retorn dels béns del Monestir de Sixena que es troben a Catalunya i, per tant, en aquest cas era "bo procedir".

Així, el ministre avançava la seva indicació a la Generalitat de Catalunya de no recórrer l'última provisió judicial d'Osca respecte a aquest tema. El termini per presentar recurs a aquesta ordre expirava el passat dimecres 23 de novembre.