El portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha afirmat aquest diumenge que el seu Executiu vol evitar que dimarts vinent hi hagi "una burla, una farsa a les institucions democràtiques" en el parlament català i que les mesures cautelars que ha pres el Tribunal Constitucional impediran que això passi.

Méndez de Vigo s'ha pronunciat d'aquesta manera al programa El Objetivo de la Sexta, on s'ha referit a la crisi política de Catalunya abans de sotmetre's a una ronda de preguntes d'un grup de ciutadans.

Davant d'ells ha assegurat taxatiu que el govern espanyol desconeix on es troba actualment el president en funcions Carles Puigdemont i que també ignora si té intenció de tornar a Espanya pròximament.

 

El que sí que ha dit és que "l'obligació" de Puigdemont és "presentar-se davant de les autoritats judicials" perquè "vivim en un Estat de dret i cal fer el que diguin els jutges".
Independentment de quina sigui la decisió final del Tribunal Constitucional respecte al recurs de l'Estat, el ministre portaveu ha assegurat que el dia 30 "no hi haurà una burla a les institucions democràtiques. Això és el que volia evitar el Govern i això ho evitarem".

Confia el ministre, no obstant això, que Puigdemont torni a Espanya i que el Tribunal Suprem, que instrueix la seva causa, "prengui la decisió que hagi de prendre".

Fins que això succeeixi, ha insistit que el govern estatal ha "escoltat" el dictamen del Consell d'Estat com a òrgan consultiu però ha pres la "decisió política" que li corresponia prendre, "assumint els riscos" necessaris.

Per a Méndez de Vigo, la crisi política a Catalunya és el resultat d'alguns partits que "van optar per la via secessionista" i "mai no van voler debatre, perquè l'únic que volien era referèndum sí o sí" mentre l'Estat els oferia diàleg "dins de la Constitució i sense data de caducitat" però, ha agregat, aquesta oferta mai no va tenir èxit.

A més, ha declarat que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució continuarà vigent fins que hi hagi un Govern català "amb totes les de la llei, no amb trampes, com pretenien fer el proper dia 30" en el ple d'investidura.

Quant a les càrregues policials que es van produir durant la jornada del referèndum català de l'1 d'octubre passat, en ministre portaveu ha dit que aquelles imatges "no van agradar a ningú", però que la Policia va tractar que es complís una sentència judicial i que els qui van muntar la consulta il·legal "són els responsables" de la qual cosa allà va passar.