El PDeCAT situa la fórmula de JxCat com el "vot útil" a les eleccions espanyoles del 28-A per frenar el "tripartit ultra" que formarien PP, Cs i Vox, i un pacte entre PSOE i el partit d'Albert Rivera. Així s'ha expressat el president del PDeCAT, David Bonvehí, després de la reunió d'aquest dilluns del Consell Nacional de la formació. 

Bonvehí ha insistit que la candidatura de JxCat, encapçalada per Jordi Sànchez, servirà per aturar una possible entesa entre PP, Cs i Vox, alhora que frenar un hipotètic pacte entre PSOE i Cs. "No és cert que el vot útil sigui pel PSOE, perquè no és cert que votant els socialistes es garanteixi que no governi Cs", ha afirmat. A més, ha deixat clar que el "pitjor" que podria passar a Catalunya és que "els que van segellar el 155 governin en els propers anys". El president del PDeCAT ha defensat que cal anar a fer "política en clau catalana" a Madrid, i no a "bloquejar l'Estat", sinó a defensar-hi el dret a l'autodeterminació.

JxCat prepara un gran acte a Barcelona per aquest dissabte, 30 de març, per presentar la candidatura tant a les eleccions del 28-A com per a les municipals i europees del 26-M, amb presència dels candidats, així com d'intervencions del cap de llista a l'Eurocambra, Carles Puigdemont, i dels presos i "exiliats" de l'espai.

Advertiment al Tribunal de Comptes

En relació a les noves investigacions sobre el Govern i el finançament de l'1-O, Bonvehí ha advertit el Tribunal de Comptes que qui revisava les finances de la Generalitat a finals del 2017 era el govern espanyol, després d'aplicar el 155. Aquest tribunal votarà dijous un informe del fiscal sobre l'acció exterior de la Generalitat.

Bonvehí ha manifestat que el Tribunal de Comptes és una institució "caduca" i sense garanties. Al seu parer, si el tribunal va detectar irregularitats ara fa un any, hauria d'haver alertat en aquell moment i no ara, i haver-ho fet a qui revisava les finances, que era l'Estat.