El ministre d’Afers Exteriors, Alfonso Dastis, ha admès aquest dilluns que l’activitat internacional del president Carles Puigdemont "genera certa incomoditat”. Amb tot, el ministre ha volgut treure ferro a l’acció exterior del president, que ha titllat de “circ ambulant” i ha assegurat que la preocupació del govern és “d'una manera no excessiva”.

“De moment ho veiem en els seus justos termes”, ha assegurat Dastis en declaracions als periodistes després de participar en un Consell de Ministres de la UE a Brussel·les.

El responsable de la diplomàcia espanyola ha assegurat que Puigdemont “no està sent rebut per ningú que el consideri cap figura rellevant” i que l’executiu espanyol no emprendrà accions que puguin “generar dificultats amb altres països” mentre no hi hagi una ordre de detenció internacional contra ell.

Dastis ha fet aquestes valoracions en ser interrogat pels periodistes a Brussel·les sobre el viatge de Puigdemont a Ginebra, on aquest diumenge ha participat en un debat en el Festival de Cine i Fòrum Internacional de Drets Humans i avui ha estat present en un debat sobre “regressió” dels drets humans a Espanya.

“Als organismes de l’ONU un entra amb certa facilitat i ignoro l'activitat que hi ha fet”, ha relativitzat el ministre, que ha assegurat que ell no ha fet cap gestió per evitar-ho.

“El senyor Puigdemont té la voluntat de mantenir-se fora d’Espanya en una mena de desterrament autoinduït i es pot dedicar a les activitats que li sembli, nosaltres volem que compleixi amb les seves obligacions i torni a Espanya, però si no ho fa, tampoc donem a aquesta qüestió caràcter d’objectiu per damunt de totes les coses”, ha argumentat.