El ministre d'Afers Exteriors espanyol, Alfonso Dastis, ha manifestat en una entrevista al diari econòmic alemany Handelsblatt, que Espanya descarta una mediació d'Alemanya en el conflicte amb Catalunya. "Una mediació de tercers seria una victòria de Carles Puigdemont, que no va guanyar a les eleccions", ha indicat.

Al comentari del diari en el sentit que "polítics alemanys s'han ofert per intervenir en la disputa sobre la independència", el ministre ho ha interpretat com un retrocés de la posició de l'Estat i s'hi ha oposat en rodó. "Això francament no té cap sentit", ha subratllat. "Catalunya forma part d'Espanya", ha argumentat.

Dastis també ha posat un segon veto. Per al govern espanyol, el president Carles Puigdemont no pot participar en cap hipotètica negociació amb Madrid. "Va vulnerar la llei, va abusar de la societat catalana per als seus propòsits i va fugir de la justícia", indica el ministre. "I ara impedeix que els seus seguidors formin un nou govern perquè només proposa candidats presidencials que estan parcialment legalitzats i que no poden assumir el càrrec. No és algú amb qui es pugui negociar", ha manifestat.