Poca estona ha esperat el conseller d'Interior en funcions, Joan Ignasi Elena, per demostrar l'error del ministre de Transports, Óscar Puente. Els Mossos d'Esquadra han identificat i detingut aquest divendres els responsables del robatori de cable de coure el diumenge 12 de maig que va provocar un caos a Rodalies en plena jornada d'eleccions al Parlament de Catalunya. Si en aquell moment el ministre va descartar tancar la porta a la possibilitat que el robatori fos una confabulació amb aires electoralistes, l'operació policial demostra ara que anava equivocat. "Confirmat: no era un sabotatge", ha disparat en una piulada el conseller Elena. "De fet, l'autèntic sabotatge fa anys que dura i afecta cada dia a milers i milers d'usuaris de Rodalies", ha afegit.

Un missatge en la línia de la denúncia que des de fa anys encapçalen els partits independentistes i el Govern de la Generalitat contra la gestió de Renfe que fa el govern espanyol, i en favor del traspàs competencial. Per això, l'endemà de les eleccions catalanes, Óscar Puente va acusar l'executiu català d'aprofitar-se d'aquell caos de grans dimensions per utilitzar-lo en el seu benefici electoral. Durant la jornada del 12-M, tant ERC com Junts i la CUP van queixar-se de Renfe i Adif perquè l'incident podia afectar la mobilitat i el dret a vot.

El ministre també va entrar en el cos a cos amb els Mossos d'Esquadra després que aquests haguessin descartat ràpidament l'opció d'una operació interna. "Ahir em va cridar l'atenció que els Mossos, sense entrar als túnels en els quals s'havien produït els incendis [a conseqüència dels robatoris], ja van concloure que no era un sabotatge; aplaudeixo els seus coneixements", va ironitzar Puente l'endemà. I va argumentar que sospitaven que els culpables no eren lladres, perquè amb aquest robatori els vàndals només podien aconseguir alguns centenars d'euros i el tall en qüestió era molt complicat de fer perquè era en una zona de difícil accés. "T'hi has de jugar la vida", va apuntar.

Caçats in fraganti a Esparreguera

Que no es tractava d'un sabotatge s'ha demostrat aquest divendres, quan una operació policial dels Mossos ha permès caçar in fraganti els responsables del robatori de cable de coure que va causar el caos el 12-M. Els lladres, especialistes i multireincidents, van emportar-se aleshores 120 metres de cable de coure i ara han pogut ser identificats i detinguts per la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos de la regió metropolitana Nord. Han estat detinguts gràcies a la bona actuació per part dels vigilants d'FGC, que el passat 22 de maig, de matinada, van detenir tres persones, dos homes i una dona, mentre estaven robant coure a Esparraguera. Quan els van tenir i van ser traslladats pels Mossos a la comissaria, van ser relacionats amb altres robatoris, com el de Montcada, del dia de les eleccions. S'ha detingut també l'home que s'encarregava de comprar el coure robat des d'una empresa de gestió de residus.