Cada dia es fan 60 judicis ràpids per delictes lleus a Barcelona. La dada, que ha donat avui el president del TSJC, Jesús María Barrientos, que ha comparegut al Parlament, mostra l'increment de l'índex de delinqüència a la capital catalana i la saturació dels jutjats.

Les dades avançades del primer trimestre del 2019 posen en relleu que el reforç que es va posar ja està a màxim rendiment. Segons Barrientos, l'"increment dels fets penals a l'agost a Barcelona s'ha notat en un increment de l'índex delinqüencial" i, per aquest motiu, "es van activar alguns mecanismes que han estat eficaços perquè aquest increment a Barcelona no col·lapsés el sistema i poguéssim donar una resposta adequada".

Des del febrer del 2019 que els jutjats de Barcelona disposen de dos jutjats més de guàrdia i més personal. I aquests dos jutjats fan 30 judicis diaris de delictes lleus. "S'ha activat una segona guàrdia de delictes lleus immediats", explica Barrientos.

Aquests jutjats "han permès retallar l'agenda de judicis de delictes lleus que estava per sobre els 8 mesos a 1 mes", diu Barrientos, que destaca que s'ha "aconseguit aproximar els temps de manera molt sensible". 

A banda d'aquests judicis, a Barcelona es fan 100 judicis ràpids més cada setmana. Pel que fa a aquests casos, el president del TSJC ha destacat que s'ha "parat l'allau d'assumptes, però seguim amb un decalatge entre 8 i 9 mesos entre que entra el cas a la guàrdia i s'agenda".

El president del TSJC, que avui presentava la memòria del 2018, ha volgut avançar les dades del 2019 per posar en relleu el col·lapse als jutjats. De fet, la saturació és generalitzada i Jesús María Barrientos avisa que caldrien 20 jutjats més nous a tot Catalunya per poder donar resposta a tots els assumptes que entren en totes les instàncies judicials. Barrientos parla d'un sistema "saturat" i alerta que en algun moment "s'haurà d'afrontar" el problema per trobar una solució.

De moment, durant el primer trimestre de l'any hi ha hagut un increment del 6%. Això són 22.700 assumptes en els jutjats penals i 20.000 en els civils.