El Consell per la República s'ha mobilitzat per donar suport al sistema educatiu català en reacció a l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ha ordenat a Educació que executi la sentència del 25% del castellà. El Consell ha demanat als centres educatius que defensin la "vehicularitat única del català", desobeint d'aquesta manera l'ordre del TSJC. El Consell per la República "facilitarà el suport jurídic necessari" a tots aquells centres i professionals que optin per no acatar la sentència. Davant d'aquesta situació de conflicte entre els tribunals i les escoles, el Consell considera que "cal assegurar la defensa dels nostres drets polítics i lingüístics amb una estratègia de cobertura legal, administrativa i política de la vehicularitat única del català". En aquest sentit, el Consell assegura que "qualsevol cessió que modifiqui el règim d’immersió lingüística introduint el castellà com a llengua vehicular comportarà el retrocés de l’ús social del català, que és l’objectiu persistent de les sentències espanyoles". Tot i això, també ha tornat a insistir que "l'única manera de poder garantir la pervivència de la nostra llengua és assolir la República catalana independent".

Ha estat molt clar pel que fa a acceptar modificacions del sistema d'educació català. El Consell no accepta cap mena de "cessió" que modifiqui el règim d'immersió lingüística introduint el castellà com a llengua vehicular, ja que "comportarà el retrocés de l’ús social del català, que és l’objectiu persistent de les sentències espanyoles".

Comunicat complet:

Davant la notícia que el TSJC requereix el Departament d’Educació perquè executi de manera immediata la sentència del 25% del castellà, que constitueix una gravíssima ingerència de l’Estat espanyol i els seus tribunals al sistema educatiu de Catalunya, del que la Generalitat de Catalunya en té plenes competències, el Consell per la República vol manifestar:
• La defensa política i jurídica del català (occità a l’Aran) com a llengua vehicular del nostre sistema educatiu és un pilar irrenunciable del nostre país. L’escola catalana ha contribuït decisivament al fet que el català sigui una llengua de cohesió social i nacional.
• Qualsevol cessió que modifiqui el règim d’immersió lingüística introduint el castellà com a llengua vehicular comportarà el retrocés de l’ús social del català, que és l’objectiu persistent de les sentències espanyoles.
• Davant d’aquesta situació, el Consell per la República considera que cal assegurar la defensa dels nostres drets polítics i lingüístics amb una estratègia de cobertura legal, administrativa i política de la vehicularitat única del català.
• Aquesta defensa de la vehicularitat única del català pot tenir una concreció decisiva en les accions encaminades a no acatar la sentència del 25% del català que eventualment puguin emprendre els Centres Educatius, els seus Consells Escolars i els seus docents. El Consell facilitarà el suport jurídic necessari a tots aquells Centres i professionals que optin, des de la seva plena llibertat de consciència, per aquesta via.
• Constatem, amb més convicció que mai, que l’única manera de protegir i garantir la pervivència de la nostra llengua és assolir la República catalana independent.

El TSJC dona l'orde d'acatar la sentència

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha emès avui una interlocutòria en la qual requereix al Departament d’Educació  que “compleixi de forma immediata”  la sentència del 25% del castellà en tots els centres educatius de Catalunya, que va dictar la mateixa secció 5a de la sala contenciós administratiu del TSJC. Aquesta decisió és conseqüència de la legitimació, en opinió del tribunal, de l’associació Asamblea Escuela Bilingüe que en va sol·licitar l’execució forçosa. Això no obstant, dos dels cinc magistrats del tribunal han expressat, en un vot particular, que no s'havia d'haver acceptat l'entitat com a part. El tribunal ha desestimat la sol·licitud d’execució forçosa del partit ultra VOX i d’alguns diputats del Parlament per manca de legitimitat. Es dona la circumstància que l’Advocacia de l’Estat havia demanat al tribunal que abans d’executar, avalués si la Generalitat amb les dues reformes anunciades donava compliment a la resolució del 2020 i ratificada pel Suprem el 20 de gener passat.